Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Šok u Saboru, Jandroković jedva došao k sebi: Pljusnule reakcije nakon spominjanja Vukovara

Autor: Dnevno.hr

Nastavlja se sjednica Sabora, zastupnici će raspravljati prijedloge izmjena četiri zakona o drugom mirovinskom stupu, kojima se, uz ostalo, mogući iznos jednokratne isplate kapitaliziranih sredstava u drugom stupu povećava na 20 posto, izjednačava dodatak na osnovnu mirovinu od 27 posto, fleksibilizira izbor kategorije obveznog mirovinskog fonda.

Riječ je o izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Na prvom čitanju tih zakona, oporba je poručila da nije zadovoljna Vladinim namjerom uvođenja takozvanog alternativnog mirovinskog fonda, obaveznog fonda kojim bi upravljala država i u kojem bi trebao završiti svaki dvadeseti euro mirovinske štednje radnika.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Žestoko o Jakuševcu: Prijeti opasnost

Zastupnici su zasjedanje ovog tjedna počeli slobodnim iznošenjem stajališta po klubovima zastupnika. Prvi je na redu bio Darko Klasić u ime Kluba zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

On je svoj govor posvetio zagrebačkom problemu odlaganja otpada.

“Mislim da Jakuševec skreće u PR smjeru i da trebamo iznijeti informacije zašto već sutra četvrtina građana neće imati gdje odložiti otpad i zašto nam prijeti opasnost. Bandić je više od 10 godina izbjegavao gradnju postrojenja, no kada je vrag odnio šalu, 2019. je napravljen Plan gospodarenja otpadom. Kod smjene vlasti očekivalo se da će pitanje otpada biti bar konceptualno riješeno u prvih šest mjeseci, desilo se suprotno, zbog nekih odluka vratili su se pet godina unazad, odustalo se od bio kompostane u Novskoj, pokušavalo se mimo dozvole kompostirati biootpad na Jakuševcu, odustalo se od sortirnice otpada zbog visine investicije. Sada se plaća nikad skuplje koncesionaru za odlaganje plastike, odustalo se od izgradnje CGO na Resnik. Uvođenje novog sustava naplate i odvoza otpada doživjelo je fijasko, uvođenje plave vrećice uvelo je više nereda neko koristi, kupuje ih 30 posto građana”, upozorio je

Marijana Puljak (Klub zastupnica Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom) je također govorila o otpadu, no iz druge perspektive.

“Vrijeme je da krenemo  u korak s vremenom i prihvatimo blagodati tehnologije. Beč već desetljećima uspješno koristi energane, imaju četiri postrojenja za spaljivanje otpada, jedna spalionica je smještena u centru grada, pruža toplinsku energiju za više od 60 tisuća kućanstava, strujom opskrbljuje 50 tisuća. Hrvatska kasni za svijetom 20 ili 30 godina, modernije zemlje pokazuju kako se to radi”, rekla je pa navela Beč ili Kopengahen.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Hajduković: Ne čekajte na neku šećernu kugu

Domagoj Hajduković (Klub Socijademokrata) govorio je kako je Vlada kompletno zaboravila istok Hrvatske, odnosno Slavoniju.

“Imali smo svinjsku kugu, a posljednja pošast koja nam se tek sprema mogla bi biti slatka tema gorkog okusa, jedna namirnica bi mogla uskoro pojeftiniti –  šećer, a sve zbog šećera iz Ukrajine koji je preplavio europsko tržište. Mi iz Osijeka smo prije dvije godine ostali bez stoljetne šećerane. Istok Hrvatske je opustošen, svoje vršnjake s kojima sam odrastao prije ću sresti na ulicama Dublina nego u Osijeku. Naš je apel  Ministarstvu poljoprivrede, ne čekajte neku šećernu kugu, da vas ne iznenadi”.

Nikola Grmoja (Most) opet je govorio o temi ilegalnih migracija. Kaže, Bulju su se svi smijali dok je pozivao da se građani moraju samoorganizirati, a isti dan, tvrdi, migranti su provalili u planinarski dom u blizini Sinja. Stav Mosta je beskompromisan, nulta stopa tolerancije za nelegalne prelaske granice, tražimo da vojska izađe na kritične točke”, rekao je, dodavši da Europa ima ozbiljan problem.
Uoči izbornog ludila, anketa pokazuje stanje: Možemo ide prema dolje

Dretar: Pogledajte kako radi Vukovar, a kako županija koju vodi HDZ

Davor Dretar (Domovinski pokret) govorio je o pozitivnim trendovima u Vukovaru, usporedivši ga s trendovima na razini države koji su, kaže, manje pozitivni.

“U Vukovaru rastu poduzeća, u kolovozu smo imali 10 652 zaposlene osobe što je povećanje za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Vukovar je 2022. imao najveći broj rođenih beba u 25 godina. Nikada od mirne reintegracije nije dosegnuta brojka od 200 poroda već sredinom lipnja. Vukovar je u top 10 gradova po uspješnosti povlačenja europskih sredstava. Ajmo to usporediti s podacima koje ostvaruje vladajuća koalicija. U tablici projekata koji su se trebali izvršiti i financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija u oči nam upadaju prazne kućice u koje su trebali unijeti korigirane planove trošenja. Što se tiče demografske politike, imamo pad od 0,6 posto. Županija Vukovarsko-srijemska, koja gubi skoro 2 posto stanovništva ima jedan grad u kojem ima najveći broj rođenih beba, Dekanić (HDZ) upravlja županijom, Penava (Domovinski pokret) upravlja gradom koji postiže pozitivne rezultate. Pametnom dosta”, rekao je pa, ugledavši da se za povredu poslovnika javio HDZ-ov zastupnik, rekao:

“Hajde kolega Mažar, javnost jedva čeka da čuje što imate za reći”. Nikola Mažar mu je na to odgovorio kako se 300 milijuna eura u Vukovar ulaže zahvaljujući Vladi.

Jandroković se naljutio

No, Dretar je očito učinio nešto što je jako razljutilo Jandrokovića. Kamere i mikrofoni nisu uspjeli uhvatiti o čemu se radi. “Ovo stvarno nisam doživio, što da sada radim? Ne znam…”, bio je zbunjen Jandroković.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.