Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

ŠOK IZ PRAVOSUĐA: Očekuje se poništenje osuđujuće presude Horvatinčiću! Razlog bi vas mogao zgroziti!

Autor: Dnevno

Poništena je osuđujuća presuda Horvatinčiću. Presuda je navodno poništena zbog sulude proceduralne pogreške. Naime, presudu je donio pogrešan, odnosno nenadležan sud. Zbog svega, postupak bi mogao krenuti ispočetka.

Već neko vrijeme se očekuje odluka Žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje treba odlučiti hoće li potvrditi ili srušiti presudu šibenskog suda, koji je Tomislava Horvatinčića osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, no te odluke i dalje službeno nema.

No kako se doznaje sa Suda, iako još nije poslan otpravak odluke, Sud će odlučiti da se presuda kojom je Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora ukine i da se slučaj vrati na ponovno suđenje. I to ne zato što Sud smatra da su pogrešno utvrdili činjenice ili zato što smatraju da treba značajnije preinačiti izrečenu kaznu.

Prema informacijama koje je objavio Jutarnji, razlog za poništenje presude je proceduralne prirode. Horvatinčićeva obrana na ročištu održanom u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru, iznijela je novi argument za rušenje presude šibenskog suca Ivana Jurišića koji je zagrebačkog poduzetnika osudio na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

“Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sada je pod Županijskim sudom, a ne Općinskom, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem Sudu”, kazao je odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica.

Najjednostavnije rečeno, Horvatinčiću je trebao suđenje dovršiti i presudu donijeti Županijski sud u Šibeniku.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.