Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

SNIJEG I VJETAR STVARAJU PROBLEME! HAK objavio upozorenja: Meteorolog otkrio kada će prestati padati

Autor: N.K

Nepovoljni vremenski uvjeti i dalje otežavaju promet u većem dijelu unutrašnjosti i Dalmacije gdje se vozi otežano zbog snijega i poledice, javlja HAK. Prema prognozama, snijeg će padati i u narednim danima.

Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadu Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Na nekim cestama je na snazi zabrana prometovanja za određene kategorije vozila.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

– iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca;

– iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila:




– dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3 uz obaveznu zimsku opremu);

– autocestom A7 Draga-Šmrika;

– Jadranskom magistralom (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena.




Promet je dopušten samo za osobna vozila:

– dionicom autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

– autocestom A6 između čvora Kikovica i čvora Čavle;

– državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25);

– državnom cestom Gračac-Zaton Obrovački (DC27);

– državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);

– na Paškom mostu.

Na Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Snijeg u prvim danima idućeg tjedna

I u nastavku vikenda te u prvim danima idućeg tjedna nastavit će se slično vrijeme sa snijegom, susnježicom i kišom, rekao je za HRT dipl. ing. Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

U gorju se treba pripremiti ponegdje i na obilniji snijeg. I dalje će puhati sjeveroistočnjak, ali će danju biti manje hladno te od srijede i uglavnom bez oborina.

Na Jadranu, pak, u drugom dijelu idućeg tjedna sunčanije s umjerenom i jakom burom. Do utorka još povremeno kiša, na jugu i jako jugo, te istočni vjetar, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu bura, ponovno olujna, podno Velebita s orkanskim udarima. Osobito se u nedjelju duž obale još mjestimice očekuje i malo snijega, stoga opreznije u prometu.

“U prvom dijelu nedjelje u Slavoniji, Baranji i Srijemu ponegdje još malo snijega i susnježice, a zatim pretežno oblačno i uglavnom bez oborine. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Dnevna temperatura u istočnim područjima viša od subotnje, u Podunavlju moguće i do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, povremeno sa snijegom, najviše na području Banovine i Korduna. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura uglavnom od -2 do 1 °C.

U nedjelju u gorskoj Hrvatskoj posvuda ispod 0 °C i padat će snijeg, osobito u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici.

Na sjevernom Jadranu će se ponegdje probijati sunce, najniža temperatura bit će od 1 do 6 °C, a uglavnom podno Velebita i na širem riječkom području ponegdje malo susnježice ili snijega. Bura slabija nego u subotu, ali i dalje s jakim i olujnim udarima. More u početku još valovito i jače valovito.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz susnježicu i snijeg, a na moru i kišu, prema otvorenom i izraženiju, uz moguću grmaljvinu. Puhat će umjerena i jaka bura te istočnjak, ponegdje i jugo uz umjereno valovito i valovito more. Ujutro hladno, a najviša temperatura zraka od 3 °C u Zagori do 10 °C na otocima.

Na jugu Hrvatske umjereno i jako jugo, sjeverno od Pelješca istočnjak. Temperatura zraka od 2 °C ujutro u dolini Neretve do 12 °C danju na otocima. Prevladavat će oblačno s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, a lokalno može biti i tuče.”

Postupno razvedravanje

“U prvim danima idućeg tjedna u gorskim predjelima oblačno uz snijeg, u ponedjeljak i obilniji. U nizinama u unutrašnjosti uz višu temperaturu povremeno kiša, osobito u ponedjeljak, kad će na zapadu još biti i snijega. U srijedu većinom prestanak oborina, ponegdje i smanjenje naoblake. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni, na početku tjedna i jači.

Na Jadranu u ponedjeljak još povremeno kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, na sjevernom dijelu i snijeg. Zatim prestanak oborina i postupno razvedravanje, najprije u Dalmaciji. Puhat će većinom umjerena i jaka bura, na sjevernom Jadranu s olujnim udarima. U ponedjeljak podno Velebita ponovno orkanski udari, a prema jugu jugo i južni vjetar. Temperatura u blagom porastu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.