Foto: Radari kontrole

Snažan vjetar čupao stabla, munje parale nebo, štete su velike: ‘U 10 minuta napravilo je dar-mar’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo crveno, narančasto i žuto upozorenje na jako nevrijeme za tri regije Hrvatske, nevrijeme je već stiglo na obalu.

Naime, prognostičari DHMZ-a izdali su crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u Splitu i Kninu te Dubrovniku zbog obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i velike vjerojatnosti za urbane i bujične poplave, lokalno moguće i tuču.


Narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u regiji Gospić (uglavnom Lika) – mjestimice izraženi pljuskovi i grmljavina, a duž Jadrana lokalno i tuča, kiša u regijama Knin, Split, Dubrovnik, Gospić (Lika) i Osijek, moguće su urbane i bujične poplave.

Sve vezano za ovo nevrijeme pratite na našem portalu:

17.50 Nevrijeme u Stonu

Olujno jugo pogodilo je jug Hrvatske, a jak vjetar ruši stabla. Na Mljetu u Saplunari, u Stonu i Brocama srušena stabla su završila na cesti, javlja Dubrovački dnevnik.

“U popodnevnim satima jako olujno nevrijeme koje je zahvatilo istočni dio otoka Mljeta, u Saplunari je prouzročilo padanje stabala i blokiranje prometnica”, javlja zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić i dodaje kako je ukupno palo sedam borovih stabla.

U nevremenu su oštećeni i krovovi, javljaju stanovnici.

Foto: Radari kontrole
17.40 20.000 munja

17.20 Velike štete u maslinicima

Jako jugo prouzročilo je veliku štetu u dalmatinskim maslinicima, javlja HRT.

“Šteta će nažalost biti značajna, ali mi smo realni u svijetu, oni koji rade u poljoprivredi. Ako govorimo da je ovdje 5000, znači da ćemo tu imati skoro 1000 litara ulja puta 15-20 eura, a to je 20.000 eura. To je trebala biti naša zarada, nažalost svjesni smo toga. S tim se moramo nositi, država treba to prepoznati, a naši kupci trebaju vidjeti koja je to muka i kako mi kalkuliramo cijenu”, rekao je maslinar Radoslav Bobanović.
16.40 Olujno jugo u Dubrovniku

Frontalni sustav u poslijepodnevnim satima subote premještao se preko područja Dalmacije. Donio je kišu, a mjestimice i jače pljuskove s grmljavinom. Sustav se kreće sa zapada prema istoku, a oko 16:30 zahvatio je krajnji jug zemlje, javlja Dalmacija Danas.

Upravo je Dalmacija, uz južnu Liku, danas najkišovitije područje Hrvatske. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 16:30 najviše kiše je palo u Opsenici kraj Sv. Roka, čak 134 litre po metru kvadratnome. Slijede Kovačići – Omiš 114, Trilj 91, Ruda 86, Tugare 81, Vrboska Hvar 72, Vrgorac 65, Obrovac Sinjski 63, Vela Njiva 56, Okrug Donji – Čiovo 55, Kijevo i Omiš 54, Cista Velika i Blato na Cetini 51 itd.

Obilne oborine u kratko vrijeme donijele su mjestimične bujice u Dalmaciji. Tako su se prolazno pod vodom našle prometnice na omiškom, makarskom i vrgoračkom području…

Olujno jugo u Dubrovniku preplavilo je šetnice.

16.26 Velike količine kiše, grmljavinsko nevrijeme i neverini

Danas do kraja dana, vrlo nestabilno, na području srednje i južne Dalmacije uz vrlo izražene pljuskove praćene grmljavinom, moguća je i tuča te jaki udari vjetra.

Ponegdje će pasti iznimno velike količine kiše u kratkom vremenu(50 – 80mm) moguće i preko 100, pa je za očekivati probleme s bujičnim i urbanim poplavama. Neverina će večeras biti i na sjevernom Jadranu, a grmljavinsko nevrijeme očekuje se danas i na području Slavonije uz veće količine kiše, prognoziraju iz Meteo Teama.

16.05 Stablo palo na crkvu na Braču

Općinu Selca danas je u popodnevnim satima pogodilo snažno nevrijeme.

Na crkvu koju je prije nekoliko godina udario grom i odlomio dijelove same crkve sada je palo stablo sa cijelim korijenom, javlja 24sata.

“Imamo informacije. Na terenu su sve raspoložive ekipe sa četiri vozila i 12 vatrogasaca. Radimo prioritete koliko može biti prioriteta. Jednostavno, telefonska centrala je skroz zauzeta. Jednostavno ima od drveća srušenih na krovove, električnih stupova koji su pali… Nevrijeme koje je zadesilo našu općinu u deset minuta učinilo je, kako kažu, dar mar. Dolaze nam i kolege s otoka Brača, očekujemo ih za 10-15 minuta da nam dođu dati ruke” , kazali su Vatrogasci iz općine Selca.

Stanovnici Milne javljaju da je mjesto potopljeno. Vjetar je, između ostaloga, čupao i stabla u mjestu Selca gdje je došlo i do prekida isporuke električne energije.

15.45 Oluja u Metkoviću

15.15 Nevrijeme pogodilo splitsko područje

Od podne je u Splitu palo 20-ak litara kiše po kvadratnom metru. Osim kiše, problematično je i jugo te su zbog njega u prekidu neke pomorske linije, javlja Dalmacija News.

15.00 Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo upozorenje na nevrijeme

Crveni alarm izdan je za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

Narančasto upozorenje na snazi je za gospićku regiju i istok Hrvatske.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozorava DHMZ.

Za ostatak zemlje je na snazi žuti alarm zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.