Foto: Mario Pusic / CROPIX

SMIJEŠNO ILI ZA PLAKATI? Četvrtina srednjoškolaca u Varaždinu misli da ‘U’ simbolizira ovaj pokret: ‘Ne razumiju složenije teme’

Autor: I.G.

Slabo poznavanje povijesti demonstrirali su učenici srednjih škola u Varaždinu. Naime, čak polovica njih uvjerena je kako je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a polovica smatra da je izgubila. Ovo su neki od pokazatelja koji su se istaknuli u velikom istraživanju. Zaključak istraživanja je kako da oni uglavnom znaju osnovne informacije o fašizmu, antifašizmu i Holokaustu, ali da složenije ne razumiju tako dobro.

Anketa je provedena među 356 učenika iz devet od ukupno 11 srednjih škola u Varaždinu, a proveo ju je Vladimir Huzjan sa Zavoda HAZU, u povodu obilježavanja 80. obljetnice progona Židova u tom gradu.

Nastala je na prijedlog Zavoda za znanstveni rad HAZU, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždina i javnih ustanova u gradu, a objavljena je u novom broju znanstvenog časopisa Review of Croatian History.

Kukasti križ je simbol antifašizma?

Učenici su u prvom dijelu ankete, u kojem su trebali odabrati jedan od tri odgovora, u 82 posto slučajeva znali što je fašizam i tko je od ponuđenih povijesnih osoba fašist.

Također, 95 učenika zna što je antifašizam, a 81 posto ih ispravno određuje tko je od ponuđenih osoba antifašist. Međutim, istraživači su primijetili kako 38 posto srednjoškolaca nije upoznato sa simbolima antifašizma. Njih 24 posto smatra da je to stilizirano slovo U, a 14 posto kukasti križ, dok 36 posto ne zna da je ustaštvo bilo fašistički pokret.

Gotovo svi učenici (99 posto) znaju da je Jasenovac bio najveći koncentracijski logor u NDH, a nitko nije odgovorio da u NDH nije bilo logora. Njih 91 posto točno su odgovorili što je Holokaust, pa autor zaključuje da su varaždinski srednjoškolci upoznati i razumiju stradanja Židova i drugih naroda u koncentracijskim logorima koje su uspostavile vlasti NDH.

Je li Hrvatska pobijedila ili izgubila u Drugom svjetskom ratu?

U drugom dijelu ankete, gdje se ispitivalo mišljenje učenika, došlo je do odstupanja koja pokazuju da dio srednjoškolaca ne razumije događaje u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.




Više od trećine ispitanika nije dalo zadovoljavajuće odgovore na izjavu da su “Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za osnivanje koncentracijskih logora u NDH te za progon i ubijanje Židova, Srba, Roma, politički nepodobnih Hrvata i drugih disidenata vlasti NDH”. Njih 25 posto nije se moglo odlučiti, pet posto se djelomično ne slaže, a pet posto se u potpunosti ne slaže s tom tvrdnjom.

A što se tiče pozdrava Za dom spremni, 46 posto varaždinskih srednjoškolaca smatra da je to ustaški pozdrav, a osam posto da nije.

Učenici su u odgovorima bili neodlučni na tvrdnju da je “ustaštvo rezultat želje Hrvata za samostalnom državom” – 35 posto ih nema o tome stav, a jednako toliko ih se donekle slaže s ponuđenom tvrdnjom.




Na pitanje je li po njihovom mišljenju Hrvatska izgubila ili dobila u Drugom svjetskom ratu, ispitanici su dali oprečna mišljenja: 51 ih smatra da je Hrvatska izgubila, a 49 posto da je pobijedila.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.