Youtube screenshot

SMETAJU IM USTAŠKE KOSTI: Vraćaju nam Antu Pavelića

Autor: Mia Mitrović

Otkako je prije nepuna dva mjeseca preuzeo vlast u Španjolskoj, Pedro Sanchez i njegova socijalistička vlada pokazali su da se ne šale i da će zemlju voditi u skladu sa svojim uvjerenjima. Markantni Sanchez najprije je zaprepastio katoličku crkvu u Španjolskoj odbivši za premijersku funkciju prisegnuti na Bibliju i raspelo, a ovih je dana vrlo odlučno krenuo u ozbiljan projekt španjolskog suočavanja s prošlošću.

Mladi Sanchez (Youtube screenshot)

Naime, mnogi zaboravljaju ili se prave ludi pred činjenicom da je u samom srcu zapadne Europe postojala zemlja koja je fašiste (i to prave, ne fejk op.a) na vlasti imala sve do sredine 70-ih. Zemlja gdje je dugo nakon Drugog svjetskog rata vladao fašistički korporativni režim koji je vlast prigrabio vojnim udarom protiv legalno izabrane vlasti, zove se Španjolska, a diktator s čijim nasljeđem i danas ima problema Francisco Franco. U vrijeme najveće strahovlade od 1936. do 1952. Francov je režim brutalnim metodama likvidirao 114 000 ljudi, a vjeruje se da je brojka žrtava tzv. ‘Bijelog terora’ još i veća jer se s vremenom pronalazi sve više grobnica. Pod Francom su najviše stradali Katalonci jer je ova bogata sjeverna pokrajina bila epicentar antifašističkog otpora njegovom režimu.

Francov mauzolej (Wikimedia)

Prethodna španjolska vlada desnog centra na čelu s Marianom Rajoyem, za razliku od Sanchezove, krenula je u rehabilitaciju Francove ostavštine, a u vrijeme njihova mandata, diktatorova je grobnica smještena u katoličkoj bazilici blizu Madrida postala mjesto hodočašća i okupljanja radikalne desnice. Prethodnom španjolskom premijeru mrtvi je diktator, izgleda, bio uzor jer je prilikom svoje sedmogodišnje vladavine koristio neke njegove metode. Baš kao i u Francovo vrijeme, Rajoyeva je Španjolska bila izrazito polarizirana, a sukob između Madrida i katalonske prijestolnice Barcelone poprimio je zabrinjavajuće razmjere.

Najvidljivije je to bilo u jesen 2017. uoči katalonskog referenduma za neovisnost koji je održan 1. listopada. Represivnim metodama Rajoyeva je vlada pokušala spriječiti održavanje referenduma, a na katalonskim je obalama u tu svrhu iskrcano čak 14 000 oklopljenih i pendrecima naoružanih policajaca koji su bez milosti mlatili Katalonce na biralištima.

 

Rajoyu je nakon toga pala popularnost, a osam mjeseci kasnije je smijenjen zbog koruptivne afere u redovima njegove stranke Partido Popular (Narodna stranka). Kako bi ovakvi događaji u Španjolskoj bili zauvijek spriječeni, Sanchezovi socijalisti najavili su promjenu zakona o ostavštini Španjolskog građanskog rata i Francova režima koji je trajao od 1939. do 1975. Novim zakonom, bilo kakav oblik veličanja fašizma bit će zabranjen, a radikalne udruge koje štuju Franca ukinute. Onima koji se nove zakonske regulative ne budu pridržavali, slijede ozbiljne sankcije. Sanchezovoj vladi u planu je i premještanje Francovih ostataka iz velebne bazilike u neku prikladniju, skromniju grobnicu.

Otkuda Luburić i Pavelić u ovoj priči?




Franco je, kao prirodni saveznik ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske, nakon njena pada dozvolio nekadašnjem poglavniku Anti Paveliću i zapovjedniku Jasenovca Vjekoslavu Maksu Luburiću da se nastane u pitoresknoj fašističkoj Španjolskoj. Iako neutralna u Drugom svjetskom ratu, fašistička Španjolska priznala je NDH.

Uvjet je Paveliću da se iz Argentine preseli u Madrid bio da se prestane baviti politikom što je manje više i učinio, za razliku od Luburića koji je iz gradića Carcixente u blizini Valencije nastavio okupljati preživjele ustaše. Luburića je 1969. ubio Udbin agent Mungos, a Pavelić je preminuo deset godina ranije od posljedica atentata.

Zbog ‘velikog povijesnog čišćenja’, novoj španjolskoj vladi smetaju i ustaške kosti u njihovoj zemlji i žele ih se riješiti, javlja iz Madrida reporter 24 sata Miho Dobrašin. S obzirom na to da je Pavelićeva grobnica u Madridu u privatnom vlasništvu njegove obitelji koja ju je svojim novcem kupila, otkopavanje pokojnog poglavnika pravno je komplicirano. To nije slučaj s kostima upravitelja Jasenovca. Njega se lokalna socijalistička vlast u Carcaixentu želi riješiti pod svaku cijenu jer im ‘ustaški turizam’ tj. hodočašća Luburićevih simpatizera na njegov grob nisu u interesu.




Lokalni tisak u gradiću gdje je skončao i pokopan zloglasni Luburić piše kako je gradska vlast obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj da ga više ne žele na svom groblju. Slična sudbina mogla bi zadesiti i Pavelića ako Madrid tako odluči. Smjer u kojem Španjolska želi ići je jasan, a to je obračun sa svojim fašističkim nasljeđem. Što će učiniti s kostima ustaških zločinaca, na Plenkovićevoj je vladi da odluči.

Wiki

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.