Foto: Guliver Image/ Samantha Zucchi/Ilustracija

SLUČAJ SVE KOMPLICIRANIJI! Optužnica protiv Hrvata u Zambiji još nije podignuta, posjet djeci nije moguć

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u četvrtak kako optužnica protiv hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji još nije podignuta.

U pritvoru ih je tri puta posjetio službenik veleposlanstva, a posjet djeci nije moguć jer Zambija osporava zakonitost njihova posvojenja.

“Optužnica protiv hrvatskih državljana još uvijek nije podignuta te je u tijeku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku posvojenja djece iz DR Konga”, istaknuli su iz MVEP-a koji nastavlja pratiti situaciju.

Pritvorenim hrvatskim državljanima i dalje će pružati konzularnu pomoć, a naveli su da ih je službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji tri puta posjetio te da su im dostavili hranu, lijekove i druge potrepštine. Za hinu su naveli i da posjet djeci nije moguć jer zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece.

Prema trenutno dostupnim informacijama, djeca su smještena u centar socijalne skrbi.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.