Wikimedia Commons

‘SLUČAJ KOJI UZNEMIRUJE DUHOVE’ BIDEN PRELOMIO: Arhivi o ubojstvu JFK-a i dalje ostaju tajni. Otkrio i do kada

Autor: Dnevno.hr

Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšega američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je u petak američki predsjednik Joe Biden.

“Agencije su predložile da se odgodi uklanjanje oznake tajnosti s povjerljivih podataka u arhivima, a ja vas uvjeravam da će se to ostvariti do 15. prosinca 2022.”, gotovo 60 godina nakon atentata, stoji u Bidenovu priopćenju.

Godine 2017., dok je predsjednik Sjedinjenih Država bio Donald Trump, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosjea.

Bijela kuća je u priopćenju pojasnila da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosjea zbog pandemije covida-19 i da im je treba još vremena za posao.

Biden objasnio zašto je odgoda potrebna

Ova je odgoda potrebna “da bi se spriječio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obavještajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje vanjskih odnosa”, rekao je predsjednik Biden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one “važnije od općeg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosjea odmah”.

Slučaj pun kontroverzi

Povjerenstvo koje se bavi atentatom na JFK-a, poznato i kao “Warrenovo povjerenstvo” i nazvano po njezinu predsjedniku Earlu Warrenu, tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, godine 1964. je zaključilo da je Lee Harvey Oswald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsjednika Kennedyja i da je djelovao sam.




No odmah nakon objave zaključci izvješća izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritiziran je rad povjerenstva. Kongresna komisija kasnije je zaključila da je “JFK-evo ubojstvo vjerojatno posljedica zavjere”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.