Foto: Ranko Suvar / CROPIX

SLOVENSKA STRUJA U HRVATSKIM BOLNICAMA? HEP doživio dosad neviđeni poraz

Autor: Dnevno

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu Republike Hrvatske raspisao je 14. kolovoza natječaj za opskrbu državnih institucija električnom energijom te je natječaj trenutno u fazi ocjenjivanja ponuda. Odlukom Vlade 14. veljače centralizirana je nabava za gotovo sve državne institucije. To znači da je ovo prvi put da Središnji državni ured za središnju javnu nabavu ide u zajedničku javnu nabavu električne energije za Kliničke bolničke centre, HZZO, Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević…

Slovenci uspjeli gdje je RWE Energija dva puta zakazala

2017. godine raspisan je sličan natječaj za državne službe, ali postojale su dvije grupe državnih subjekata koje nisu uključivale državne bolnice i ostale državne službe u zdravstvu. Kako saznaju s portala Direktno.hr, ukupna vrijednost natječaja tada je iznosila 198,3 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost (PDV). Jedina valjana ponuda stigla je iz HEP-a, a ponuda tvrtke RWE Energija bila je kvalificirana kao nepotpuna.

Gotovo ista situacija dogodila se kad je raspisivanje zajedničke nabave za opskrbu električnom energijom za subjekte u zdravstvu 2017. godine bio zadužen Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Natječaj procijenjene vrijednosti veće od 100 milijuna kuna bez PDV-a, opet kao jedini valjani ponuditelj, osvojio je HEP. Tvrtka RWE Energija nanovo je izbačena, ovaj put jer tvrtka nije priložila bankarsku garanciju kao dokaz ozbiljnosti ponude.

Ove godine natječaj je podijeljen na tri grupe naručitelja i distributeri električne energije morali su se posebno prijaviti za svaku. Na natječaj se su se prijavila dva ponuditelja, javno poduzeće HEP i slovenski GEN-I. Natječaj je bio za osjetno veći iznos od onoga prije dvije godine, a ukupna procijenjena vrijednost bila je 317 milijuna kuna bez PDV-a.

Kako prenosi Direktno, natječaj je podijeljen na tri grupe korisnika te je procijenjena vrijednost nabave za zdravstvo bila 81 milijun kuna bez PDV-a. Kako je riječ o okvirnim državnim procjenama, HEP i GEN-I su ponudili osjetno više.

Nije prvi put da je GEN-i povoljniji od HEP-a
Međutim, pravo iznenađenje dogodilo se kad su djelatnici Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu 19. rujna otvorili pristigle ponude. Iako je HEP u prve dvije skupine bio povoljniji, GEN-I je za ‘Grupu 3’ ponudio 87.918.718 kuna bez PDV-a (99,3 milijuna kuna s PDV-om), što je oko 135.000 kuna povoljnija ponuda od one HEP-ove.

 
Natječaj je trenutno u fazi bodovanja te financijski povoljnija ponuda ne znači nužno i da će ista dobiti najviše bodova. Ipak, kako za spomenuti natječaj 90 od ukupnih 100 bodova čini ekonomski najpovoljnija ponuda, vrlo je izgledno da će hrvatska podružnica slovenskog distributera GEN-I električnom energijom opskrbljivati državne bolnice u Hrvatskoj. Budući da je razlika u ponudama relativno mala, postoji mogućnosti da ipak ne bude tako. Naime 10 bodova nosi i podatak koliko električne energije koju tvrtka distribuira dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Ovo nije prvi slučaj da je GEN-i dao povoljniju ponudu od HEP-a. Naime, još 2013. godine je tvrtka pred nosom uzela posao državnoj tvrtki te dvije godine električnom energijom opskrbljivala 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.