Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Slovenija upozoravala, Plenković nije slušao: ‘Schengen je propao’

Autor: Dnevno.hr

U Luxembourgu će se danas sastati ministri unutarnjih poslova država članica EU, gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU i migracijama.

Zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskog prostora.


Tako je Italija najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Koridor za potencijalnu radikalizaciju

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala.

Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za televiziju N1 Slovenija potvrdio je da će Slovenija suspendirati Schengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Rekao je da je o tome još jučer obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

HRVATSKA POSTALA ČUVAR EUROPSKIH GRANICA: Donosimo sve detalje ulaska u Schengen, od danas ostajemo bez 73 granična prijelaza

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Schengenskim kodeksom, koju će vlada danas odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.
Slovenija podigla ocjenu rizika od terorizma na srednju

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi.

“Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati vlada i Europska komisija.

“Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Slovenija je jučer podigla ocjenu rizika od terorizma na srednju. Sljedeći tjedan u Trstu će se sastati ministri unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, kako se navodi, inzistiranje je Hrvatske da ne želi prisutnost jedinica Frontexa na schengenskoj granici. Slovenija na to već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku, ali bez uspjeha.
Upozoravali Hrvatsku, Plenković odbio pomoć

Slovenija i Italija više su puta upozorile Hrvatsku, koja je u Schengen ušla prije manje od godinu dana, da mora bolje zaštititi schengensku granicu, posebice granicu s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, zbog ilegalnih migracija. Pomoć je više puta nuđena i Hrvatskoj, pa i u obliku mješovitih patrola, ali je Zagreb uporno odbijao bilo kakvu pomoć.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Na pitanje kako ocjenjuje hrvatsku zaštitu vanjske schengenske granice, ministar Poklukar je u emisiji N1 Studio odgovorio: “40 tisuća i više ilegalnih prelazaka preko slovenske granice govori sve. Ulaskom Hrvatske u Schengen stranci ne prelaze granice kroz šume, rijeke i druga opasna područja, već putuju cestama, željeznicom, pa čak i taksijem.”

Dodao je da se kod zaštite vanjske granice radi o “obvezi i povjerenju europskih država da se vanjska schengenska granica štiti u skladu sa sigurnosnim standardima”, što je, smatra, Slovenija odlično obavila.

Hrvatskoj je, kako je istaknuo, pomoć slovenskih policajaca ponuđena i bilateralno i u okviru agencije Frontex. Ostvarena je suradnja dviju policija u mješovitim ophodnjama i suradnja stručnjaka iz područja kriminalističke policije na sprječavanju krijumčarenja, rekao je.

Prijedlozi su išli u smjeru pomoći europske agencije za nadzor vanjskih granica Frontexa, a Slovenija i Italija ponudile su Hrvatskoj i mješovite policijske patrole. No hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je takve prijedloge jer hrvatska policija “dobro kontrolira vanjsku granicu”. Bilo je to krajem lipnja.

“Ministar unutarnjih poslova je već dogovorio da će doći šest savjetnika Frontexa koji će pomagati Hrvatskoj na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija, ali ne na način da bismo mi stavili policajce iz drugih država članica na svoje granice”, rekao je Plenković tada o ideji slovenskog premijera da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako bi pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

‘Schengen je propao kao ideja’

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

Kada Slovenija uvede unutarnje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a Italija na talijansko-slovenskoj granici, barem na neko vrijeme bit će onemogućen slobodan prelazak granice sa sve četiri susjedne države Slovenije, piše N1 Slovenija.

“Schengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja europskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke granične prijelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Boštjan Perne za N1.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH jučer nisu željeli komentirati najavljeno postavljanje policije na granice Italije i Hrvatske. “Pratimo razvoj situacije i ovisno o potrebama prilagođavamo policijski sustav”, poručuju kratko iz MUP-a.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.