Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Slovenija produljila kontrole na granici s Hrvatskom: Evo do kada

Autor: Dnevno.hr

Kontrole na hrvatskoj granici Slovenija namjerava produljiti do ljeta.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar danas je vladu Slovenije na sjednici upoznao s razlozima za uvođenje privremenog ponovnog inspekcijskog nadzora na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca.


Zadužilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da o namjeravanom uvođenju kontrole izvijesti države članice Europske unije i Europsku komisiju.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena’

Takvu mjeru je ministarstvo vladi predložilo zbog više razine terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutačno srednja, rekao je Poklukar i dodao da kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta.

Slovenski je ministar unutarnjih poslova istaknuo da je opasnost od terorizma u Europskoj uniji velika, a sukob na Bliskom istoku daleko od kraja.

“Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni”, rekao je.

Poklukar je objasnio da je Slovenija sadašnju graničnu kontrolu do dva mjeseca uvela u skladu s člankom 28. Schengenskog zakonika, dok će šestomjesečnu kontrolu uvesti prema drugoj pravnoj osnovi, prema člancima 27. i 25. Schengenskog zakonika.

Slovenija upozoravala, Plenković nije slušao: ‘Schengen je propao’
52 kaznena djela

“U vrijeme kada je Slovenija uspostavila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, dogodila su se 52 kaznena djela na samoj graničnoj kontroli i nemali broj takozvanih schengenskih pogodaka, gdje policija evidentira u schengenskom informacijskom sustavu osobe koje su već počinile kaznena djela Europskoj uniji potencijalna kaznena djela, gdje im se postupa jer im je zabranjen ulazak u Europsku uniju“, predstavio je ministar Poklukar navodna postignuća nadzora granica.

Slovenija je granične kontrole uvela 21. listopada nakon odluke Italije da kontrolira slovensku granicu. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.