Foto: Bozo Radic / CROPIX

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen!? Premijer Šarec: ‘Brine nas sigurnost!’

Autor: Dnevno

Slovenski premijer Marjan Šarec je danas, na jesenskom zasjedanju skupštine UN-a, izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom odlazeće Europske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru stavi na dnevni red.

“Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati  vanjsku schengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično s nijednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen”, ustvrdio je Šarec u razgovoru s novinarima. Dodao je da ga, od kada odlazi na sastanke Europskog vijeća nijedna stvar ne može iznenaditi, no da se boji da Europska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti “političku odluku” o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen iako su kriteriji za to vrli strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih po njegovu mišljenju još ne ispunjava.

“Brine nas  u prvom redu sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije”, kazao je slovenski premijer. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata koji istječe 1. studenoga dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor. “Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici”, rekao je Plenković.

Europska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala imati na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svoga posjeta Zagrebu u lipnju rekao da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svoga mandata, koji istječe 1. studenoga. Ako bi Komisija donijela “političku” odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Schengen, onda će i Slovenija djelovati “politički”.

Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Schengenu zbog spora oko granice uložiti veto Šarec nije izravno odgovorio. “Postupit ćemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego i u interesu vladavine prava”, kazao je Šarec. Dodao je da su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata.

“Sud je donio presudu, a mi smo i dalje spremni čekati. Pravo je na našoj strani i bilo bi vrijeme da to polako shvate i europske ustanove”, zaključio je slovenski premijer.  Prije njega u New Yorku je stajalište da Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen ako ne provede arbitražnu presudu o granici istaknuo je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.