Foto: Screenshot/HRT

Slovenci ga nisu platili, sada štrajka glađu: ‘Mogu samo znate gdje, na Mirogoj direktno’

Autor: I.G.

Slavko Murk, poduzetnik porijeklom iz Međimurja koji posjeduje i slovensko državljanstvo, već sedmi dan štrajka glađu ispred slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. Nekada vlasnik uspješne građevinske tvrtke u Sloveniji, Murk tvrdi da su slovenske državne tvrtke propustile izvršiti plaćanja prema njemu, što je rezultiralo gubitkom tvrtke i imovine.

Ovo je treći put da Slavko Murk štrajka glađu kako bi privukao pažnju slovenske države na svoj slučaj, no ovaj put odlučio je da će istrajati do kraja.


Njegova tvrtka izvodila je građevinske projekte u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji i Njemačkoj. Međutim, privatizacija koja je došla u krajem devedesetih godina označila je prekretnicu za Murka. Državni fondovi su preuzeli kontrolu nad tvrtkama s kojima je surađivao, što je rezultiralo dugovanjima i promjenama vlasništva u tvrtkama Grosuplje i Smelt.

Hrvat otišao u Irsku i otkrio nešto čudno u Lidlu: ‘Nisam mogao vjerovati svojim očima’

‘Obrisali su nekoliko tisuća poduzeća’

Poznate slovenske državne tvrtke Grosuplje i Smelt promijenile su vlasnike i uprave, dugovale mu milijune. Preko 2 milijuna amreričkih dolara u ono vrijeme, tvrdi Murk.

Dugovi vjerovnicima pali su na njegova leđa. A zatim je na snagu stupio i novi kontroverzni zakon.

“Njegovo društvo koje je imalo ta potraživanja izbrisano je iz sudskog registra na osnovu Zakona o financijskom poslovanju ’99. godine koje jednostavno brisao nekoliko tisuća poduzeća ako nisu ispunjavala određene administrativne uvjete poslovanja”, kaže prof. emeritus Šime Ivanjko, profesor gospodarskog prava.

Naši susjedi masovno snižavaju cijene u trgovinama: Neke idu dolje i za 50 posto
‘Sve su mi uzeli’

“Meni su kad su izbrisali firmu – sve uzeli. Ja nemam ništa, ja sam vam brez doma kak se kaže u Sloveniji”, napominje Murk.

Iako je slovenski arbitražni sud potvrdio da mu tvrtke Grosuplje i Smelt duguju, država to ne priznaje.

Foto: Screenshot/HRT

“I mi to prijavimo u likvidaciju. Oni meni odgovore da mi ne mogu to platiti, pošto toga nemaju u svojim poslovnim knjigama”, dodaje.

Naknadno je našao dokaz o potraživanju, ali, tvrdi, više nitko nije reagirao.
Živi u automobilu

Murk sad živi u svojem automobilu ispred slovenskog veleposlanstva. U Zagrebu je, kaže, jer ga slovenska politika i mediji ignoriraju.

“Neću se vratiti odavde dok stvar ne završimo. Mogu samo znate gdje, na Mirogoj direktno. Ne idem ja odavde”, poručuje Murk.

Iznad njegove glave vije se slovenska zastava, no ni ovdje mu se nitko ne obraća, piše HRT.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.