Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

SLOVENCI ‘DERU’ AUSTRIJANCE KOJI SE VRAĆAJU S JADRANA: Kazne su do 1.200 eura po osobi. Austrijski autoklub izdao preporuku!

Autor: Daniel Radman

Austrijski autoklub ÖAMTC izdao je upozorenje svojim članovima koji se vraćaju iz Hrvatske da itekako paze prilikom prelaska slovenske granice.

Naši zapadni susjedi imaju prilično strogi pogled na zaštitu vlastite granice, a i time i Schengenskog prostora, pa se se zbog neupućenosti vozača mogu dobiti kazne od 400 do čak 1.200 eura po osobi.

Toliko, naime, iznose kazne ukoliko u Sloveniju uđete mimo službenih, međunarodnih graničnih prijelaza. Ulazak u Sloveniju putem sporednih cesta, na se što vozači odlučuju zbog velikih prometnih gužvi, smatra se ilegalnim ulaskom u Schengen.

Nekoliko Austrijanaca već je dobilo kazne

Kako piše austrijski portal Heute, nekoliko Austrijanaca je već dobilo kazne i požalilo se ÖAMTC-u, no povratka nema.

“Kako bi izbjegli prometne gužve, putnici ne koriste međunarodne granične prijelaze, već druge koji su odobreni samo za Slovence”, izjavila je pravnica ÖAMTC-a Verena Pronebner. “Međutim, na taj način putnici u Sloveniju dolaze ‘ilegalno’  te krše zakon o zaštiti šengenske vanjske granice. Prijeti im novčana kazna do 1.200 eura – i to za svaku osobu koja putuje“, pojasnila je.

Stoga pravnica preporučuje: “Čak i ako iz posve razumljivih razloga želite izbjeći klasične granične prijelaze zbog rizika od prometnih gužvi, svakako biste trebali paziti na to da upotrijebite međunarodni granični prijelaz iz Hrvatske u Sloveniju. “




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.