fbpx
Foto: Prva Screenshot

SLIJEPU JE POSLALI U KUĆU DVOSTRUKO STARIJEM MUŠKARCU! Rodila mu četvero djece: S njegovom ženom sve dogovorila u kafiću

Autor: Dnevno.hr

U starijih generacija jedna od najvažnijih uloga žene je bila roditi i donijeti djecu na svijet. Mogla je ona biti ne znam koliko pametna i lijepa, ali ako nije rodila, to je već bio problem. Na Kosovu i Metohiji je postojao običaj da ako žena ne može roditi, u kuću dolazi ‘podruga’, odnosno druga žena čiji je zadatak bio roditi djecu koju ova prva nije mogla. Ovu neobičnu tradiciju istražili su novinari Prve srpske televizije (PST), a priču prenose srpski mediji.

Riječ je o običaju koji je na Kosovo i Metohiju došao iz Albanije. Smatralo se da to nije žrtva prve supruge, već ona to radi iz velike ljubavi.

Jedan od onih koji je odrastao u kući s dvije majke je i Miloje Radić iz sela Drena. Nakon što mu je umro otac, majka i pomajka su nastavile živjeti zajedno, dok ih smrt nije rastavila. Maćehu je zvao “mama”, a majku imenom. Miloje smatra da mu se otac nikad ne bi oženio, da ga na to nije nagovorila prva žena.


Fenomen kojeg nema u kršćanskom svijetu

Supruga i majka šestoro djece Nataša Terzić koja je objavila i roman “Podruga” objašnjava kako bi nakon dolaska druge, prva žena ostala u kući, ali ne više u svojstvu supruge, ne bi više bilo intimnosti sa suprugom. Brak bi se raskinuo u crkvi, ali bi prva žena bila zbrinuta.

Terzić objašnjava kako podruge kao fenomena nema u kršćanskom svijetu, ali je prema njezinom mišljenju to divna priča o suživotu dviju žena koje su okrenute istom cilju, da podignu potomstvo, nema veze što je jedna rodila, a druga ne može.

Podruga je na Kosovu i Metohiji bila zastupljena sigurno do osamdesetih godina, te je bilo sasvim normalno da su se muškarci ženili ponovo i najčešće su upravo prve žene na tome insistirale.

Na životu je još uvijek Petkana Filipović, posljednja podruga, koja je Roksandi i Vujici podarila četiri kćeri i sina, nakon trideset godina borbe za potomstvo. Slijepa od rođenja, udala se s 28 godina za čovjeka dvostruko starijeg od sebe i to tako što se sa njim i njegovom ženom sve dogovorila u kafiću.

Petkana govori kako je i takav život bolji nego da je braća uzdržavaju. Kaže kako nije mrzila tog čovjeka, ali nije ni osjećala veliku ljubav za njega, pa nikad nije bila ljubomorna. Suprug je uvijek više volio prvu ženu, pa i kada je umro, sahranjen je kraj nje. Za Petkanu je ostalo mjesto sa strane.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.