fbpx
Guliver

SLIJEDE MASOVNI OTKAZI! Na tisuće ljudi će ostati bez posla, samo jedna kompanija još nije najavila rezove

Autor: Dnevno.hr

U siječnju 2021. izvršni direktor Microsofta Satya Nadella govorio je kako je prva godina pandemije izazvala nevjerojatan pomak prema online uslugama, što je pritom donijelo korist njegovoj tvrtki.

“Ono čemu smo svjedočili tijekom protekle godine je zora drugog vala digitalne transformacije koja je zahvatila svaku tvrtku i svaku industriju”, rekao je tada Nadella, piše CNN.

Dvije godine poslije situacija je potpuno drugačija i nakon masovnog zapošljavanja za vrijeme pandemije, čini se kako sada slijedi vrijeme masovnih otkaza.


Amazon otpušta 18 tisuća radnika

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter, u toj tvrtki se broj zaposlenika s punim radnim vremenom smanjio na oko 1.300. Tako je u Twitteru ostalo manje od 550 inženjera koji se brine o radu te društvene mreže, a neki upozoravaju da ih nema dovoljno da bi ta društvena mreža mogla nastaviti nesmetano raditi.

Također, interni zapisi pokazuju da u Twitteru postoji 1.400 radnika koji ne rade, ali još uvijek primaju plaću, no više se ne očekuje da ispunjavaju svoje stare odgovornosti toj u tvrtki.

Muskova kompanije nije jedina koja dijeli otkaze. Nakon ogromnog rasta zapošljavanja za vrijeme pandemije, Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali.

Prvi su otkaze počeli dobivati radnici u SAD-u, dok će u drugim zemljama taj proces trajati nešto dulje zbog zakona o radu.

Radnike otpušta i Microsoft koji je najavio otkaze za 10 tisuća radnika. Nadella je u svojoj poruci radnicima objavio kako kupci nastoje “optimizirati” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju.

Sredinom prošlog tjedna u Amazonu su počeli dijeliti otkaze koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka, planira otpustiti 11.000 radnika, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.
‘Preuzimam punu odgovornost’

Tehnički izvršni direktori, od Marka Zuckerberga iz Mete do Marca Benioffa iz Salesforcea, krivili su sebe za pretjerano zapošljavanje u ranoj fazi pandemije i pogrešno tumačenje kako će se porast potražnje za njihovim proizvodima smiriti nakon što popuste ograničenja Covid-19. Pichai je u petak također preuzeo krivnju za rezove u Alphabetu i rekao da planira vratiti fokus tvrtke na svoju osnovnu djelatnost i “najveće prioritete”.

“Činjenica da će ove promjene utjecati na živote zaposlenika Googlea teško me opterećuje i preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovdje”, rekao je Pichai u e-poruci zaposlenicima koja je u petak objavljena na web stranici tvrtke.

Apple ostaje izuzetak kao jedna velika tehnološka tvrtka koja tek treba najaviti otpuštanja, iako je proizvođač iPhonea navodno uveo zamrzavanje zapošljavanja u svim područjima osim istraživanja i razvoja. Apple (AAPL) je od 2019. do prošle godine povećao broj zaposlenih za 20 posto, znatno manje od nekih svojih kolega, piše CNN.
Ovo je najveći val otpuštanja od 2002. godine kada je posao izgubilo više od 130 tisuća ljudi.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.