Foto: Dnevno.hr

Slavonski seljak svjedočio pokolju: ‘Ne mogu oni prevest koliko se ubija’

Autor: Daniel Radman

Prizori masovne eutanazije svinja i lešine ostavljene na ulici u Andrijaševcima šokirale su ovog vikenda hrvatsku javnost: unatoč vijestima o afričkoj svinjskoj kugi koje su proteklih tjedana redovito pristizale s istoka Hrvatske na tako nešto se malo tko mogao pripremiti.

Za Slavonce i Srijemce, međutim, to je od noćne more postala zbilja u kojoj žive već neko vrijeme. “Svinje su bile zdrave, sam sam tražio da ih eutanaziraju. Ma, znam već dva mjeseca da će pobit’ sve, više nisam htio čekati”, ispričao nam je poljoprivrednik s vinkovačkog područja svoju muku koju je prošao ovih dana.

Razlog je jasan: njegova općina, kao i Andrijaševci, odakle su stigli stravični prizori, našla se u tzv. “zoni zaštite”. A to znači da mu je zabranjena i prodaja, ali i klanje svinja, čak i za osobne potrebe.


Foto: Dnevno.hr

“Svi su klali unatoč zabrani”

No, kao i mnogi drugi, u praksi je uspio nešto spasiti. Prije desetak dana zaklao je pet svinja, od tridesetak koliko ih je imao (naravno, računaju se i prasci), a vikend prije nego što je pozvao inspektore “riješio” još tri komada. “Ma, sami su nam rekli ‘spašavajte što se spasit može'”, pojasnio nam je kako stvari stoje i da je mu je najveći problem bio naći dovoljno ljudi za ispomoć. “Svi su klali“, napominje.

Kad su koliko-toliko napunili zamrzivače, na red su došli inspektori. “Kuga se širi svuda, brzinom svjetlosti maltene iz sela u selo. ‘Očistit’ će kompletno vukovarsko-srijemsku županiju sa svinjama, na Cvelferiji već sad ih nema, Lipovac je bez ‘papka’. I što sam mogao, pa nisam budala trošit hranu”, dodaje.

Foto: Dnevno.hr

Da imaju prijevoza otišla bi cijela cijela županija

Komentirao je i prizore svinja iz Andrijaševaca. “Sve će biti gotovo do 1.10. Da imaju prijevoza otišla bi cijela županija. Ne mogu oni prevest koliko se ubija. Više izgube vremena na birokraciju, dva sata su ispunjavali papire, a ovih 30-ak komada riješili su za 15 minuta”.

Oko budućnosti svinjogojstva u Slavoniji je skeptičan. “I umrit’ ću, a neću dočekat“, kaže isprva, a nakon koje sekunde dodaje nešto optimističnije. “Bit će kako će bit.. Al’ da ja moram ić’ kupit svinju iz Brazila, Poljske, Njemačke, te ‘GMO-ove’… Makar šta, još kad pola vode iscuri iz toga. Ja maltene ekološki proizvodim svinje, ma šta maltene, već i je ekološki. Malo kupim šrota dok su prasci, poslije šišaj… Šta dalje? Ova godina će proć’, a treba čekat još godinu onda, od zadnje eutanazirane u selu”, razmišlja naglas.

Proizvođači svinja na koljenima! ‘Zašto kuge nema u srpskim selima?’ U očaju postavljaju nezgodna pitanja
“Tu je jedan, kad su mu došli eutanazirat, s laptopa pustio ‘Ej kad su stari svinje žirovali’... A sad nit’ ima svinja nit’ žirovanja”.

Ipak, Slavonce nije napustio humor ni u ovim trenucima pa nam prepričava anegdote iz sela. “Paučinu ćemo tranit, držat ćemo ljame. Evo, ja sam naručio sam dva noja, japanske prepelice. Pravimo budale od samih sebe”, prepričava nam “planove” Slavonaca i Srijemaca…
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.