Foto: Sasa Buric / CROPIX

Slavonci razapinju ministricu zbog kuge: ‘Ne ugrožava se naša tradicija, već egzistencija’

Autor: Ivana Violić /7dnevno

Nema kolinja u dvorištima, virus u mesu preživljava godinama – riječi su to državnog tajnika iz Ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića koje su Slavonijom snažno odjeknule, jer što je Slavonija bez kolinja u dvorištima, koje je dio dugogodišnje tradicije.

No uzgoj svinja u tom dijelu zemlje nije vezan samo uz tradiciju nego i uz egzistenciju, jer dobar dio stanovnika toga kraja svoje obitelji prehranjuje baveći se svinjogojstvom, čija je budućnost dovedena u pitanje pojavom afričke svinjske kuge.


Niz propusta

I oni koji se u Slavoniji ne bave uzgojem svinja reći će vam potpuno samouvjereno kako je “ovo što se događa s kugom” udar na Slavoniju i male proizvođače jer se mjerama koje promiče resorna ministrica Marija Vučković, prema teorijama koje kruže Slavonijom, pogoduje uvoznom lobiju te se ujedno uništava domaća proizvodnja.

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Uz to, mnogi smatraju da je i ova kuga svedena na političko pitanje pa tako primjerice najviše oboljelih i eutanaziranih svinja ima Vukovarsko-srijemska županija, a vrlo malo Osječko-baranjska, te mnogi to pripisuju lobističkim sposobnostima župana Anušića. S politikom ili bez nje, oni upućeni u tematiku svjedoče kako će priča s kugom dosta dugo trajati. Slavonijom kruže priče da je organizacija vrha države pa i samih općina “nula bodova” u pogledu zbrinjavanja eutanaziranih svinja, za što je zadužena Agroproteinka, tvrtka u vlasništvu obitelji ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Neki u svojim teorijama idu tako daleko da zaključuju kako se Slavonija i slavonski poljoprivrednici namjerno uništavaju, što Vučković žestoko opovrgava, ali se priče gomilaju i šire brže i od same kuge pa neki tvrde kako i Ministarstvo izlazi u susret “velikim proizvođačima u koje se ne dira”, a koji navodno imaju ugovore i s trgovačkim lancima, a neki od njih povezani su i s političkim vrhom.

Slavonci situaciju s kugom povezuju i s pomorom peradi, odnosno ptičjom gripom kojoj su svjedočili tijekom mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, s tom razlikom da se ovo sada po njihovu mišljenju radi planski i po europskim direktivama. Stariji Slavonci prisjećaju se kako su se nekoć svinje redovito i obavezno cijepile protiv svinjske kuge, a onda je to ukinuto za potrebe izvoza mesa, od čega nije bilo ništa, ali je zato procvao uvoz, na kojem su mnogi ubirali provizije.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Niz je onih koji su se proteklih dana zgrozili nad prizorima mrtvih svinja koje su jedna do druge ležale praktički na cesti, što se navodi kao još jedan u nizu propusta Ministarstva poljoprivrede, jer se takvim postupanjem sa životinjama, ako su bolesne i zaražene, kuga samo širi dalje, na još veće površine, a time se širi i strah kod ljudi, ali i samih uzgajivača jer su promet i trgovina zabranjeni ili ograničeni.

Nije nova bolest

Poljoprivredni proizvođači prisiljeni su zatvoriti svinjce na godinu dana, a pitanje je hoće li na tome stati. To u praksi znači da mesa ni mesnih prerađevina nema ni za osobnu upotrebu. Zašto kuge nema u Negoslavcima, Bobotu, Pačetinu, Trpinj i Borovu Selu, pitaju se nezadovoljni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, aludirajući na to da ova pojava nije zabilježena u selima s većinskim srpskim stanovništvom.

O svinjskoj kugi otvoreno je progovorila Dubravka Dragašević, nekadašnja kandidatkinja DP-a za županicu Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je detaljno analizirala izjave državnog tajnika Pavića.
Foto: Dnevno.hr

“Državni tajnik uvjerava javnost da je riječ o novoj bolesti i da virus dobro podnosi niske temperature. No, isto tako je rekao da ne podnosi visoke temperature i da u roku od tri do šest dana umire. Nameću se pitanja – kakva je nova bolest ako postoji više od sto godina, a u Europi od 1957.? Zašto nije bila opasna 1957., a sad je? Kako bolest ipak nije nova, iako se javnost uvjerava da je, zašto ne postoji cjepivo? Tko to testira i cijepi, i zašto, i koga? Ako ne podnosi visoke temperature, znači da je meso zapravo zdravstveno ispravno za prehranu nakon termičke obrade, kuhanja ili pečenja? Sad je ljeto i zapravo su svi svinjci prema tome nakon dezinfekcije spremni za daljnju upotrebu jer virus na ovim ljetnim visokim temperaturama za tri do šest dana umire, rekao je državni tajnik u Dnevniku. Ako su mrtve svinje odvezene u kafileriju, a jesu, ondje su obrađene u razne proizvode, onda smo svi u budućnosti kontaminirani jer se u kafileriji proizvodi smjesa za ishranu stoke, pilića, svinja i tako dalje. I ne samo to, proizvode se masnoće koje se koriste u kozmetičkoj industriji, na primjer za kreme i sapune”, ustvrdila je Dragašević.

Žarište bolesti

Oni koji prate ovu temu spominju i Ukrajinu pa kažu da se u toj zemlji zbog rata smanjilo tržište svinja, inače Ukrajina proizvodi oko 750.000 tona svinjetine na godinu, a uvozi 93.000 tona iz EU-a. Svinjska kuga se, kao što je poznato, proširila iz Gruzije preko Rusije i Ukrajine na Baltik i Slovačku, stigla je do Srbije i BiH, a onda i u Hrvatsku. Naša je zemlja najveći europski uvoznik svinjetine, ali u svemu tome ostaje nejasno kako se svinjska kuga proširila u Hrvatsku unatoč zabrani uvoza iz zaraženih zemalja koja je na snazi još od 2012. godine.

Određene propuste uočili su i u Hrvatskim krškim pašnjacima, odakle upozoravaju da bi kuga mogla potrajati i više od pet godina. No ono što ni predstavnicima te udruge nije jasno jest zašto nije naređen odstrel divljih svinja koje i jesu prenositelji bolesti, a nejasno je i zbog čega ni na jednom većem gospodarstvu nije zabilježena zaraza svinjskom kugom.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

“Ako je svinjska kuga toliko invazivna zarazna bolest, zašto ne ugibaju divlje svinje, jer je kod njih žarište bolesti“, pitaju se u Pašnjacima, dok ministrica Vučković neumorno ponavlja kako su stroge mjere nužne i neizbježne za suzbijanje epidemije.

Brzo širenje

To što proizvođači Vladu, pa i ministricu prozivaju zbog zakašnjele reakcije, Vučković demantira, ali izgleda da je netko ipak negdje zakazao jer se doznalo i da je ravnateljica Uprave za veterinarstvo otišla na godišnji odmor baš kada se pojavila sumnja da je kuga ušla u Hrvatsku. I proizvođači, ali i dio stručnjaka iz Uprave za veterinarstvo, ministrici zamjeraju promašene i neadekvatne mjere te tromu reakciju.
Afričku kugu navodno je i sada teško držati pod kontrolom jer se u mišljenja stručnjaka upliće politika, veterinari su pod pritiskom, a situacija je na rubu da izmakne kontroli te da se bolest proširi i izvan vukovarske županije, ali i izvan cijele Slavonije. Da se možda ipak nije reagiralo pravodobno, moglo bi se zaključiti i iz toga što se Hrvatska u samo četiri tjedna probila na vrh europske ljestvice zemalja po broju utvrđenih slučajeva svinjske kuge. Ovakvo brzo širenje kuge stručnjaci pripisuju netipičnoj situaciji jer se u Hrvatskoj bolest najprije počela širiti i bilježiti kod domaćih svinja, iz čega proizlazi da je postojala i prije prvog službeno zabilježenog slučaja.

Slavonski seljak svjedočio pokolju: ‘Ne mogu oni prevest koliko se ubija’

Nakon toga slučaja Ministarstvo je odredilo zonu zaštite u koju je stavilo kompletnu vukovarsku županiju, umjesto da su se držali preporučene zone od tri kilomentra te kruga od deset kilometara od utvrđenog pojedinačnog slučaja bolesti. Takvom odlukom i veće farme pretrpjele su značajnije udare, a da tako nije trebalo postupati, može se zaključiti iz toga što je Ministarstvo u naknadnim slučajevima koristilo pravilo tri plus deset, čime je smanjena veća šteta proizvođačima svinja.

Osim toga, problem je nedovoljno brzo zbrinjavanje eutanaziranih svinja, a propust je i to što se klanje zaraženih životinja ne odvija adekvatnom brzinom te se u konačnici spominje i manjak veterinarskog osoblja koje bi na terenu moglo provoditi naputke Ministarstva, što, naravno, stvara dodatnu štetu i na terenu izaziva neugodnosti, ali i pridonosi širenju bolesti.

Stanje u hrvatskom svinjogojstvu alarmantno je i bez afričke svinjske kuge, a da bi se promijenilo nabolje, potrebne su velike investicije koje će potpuno promijeniti uzgoj, zaključak je hrvatskih svinjogojaca sa skupa u Gudovcu. Svinjogojci su upozorili na pad proizvodnje domaće svinjetine, ali i upitnu budućnost te grane stočarstva s obzirom na to da će afrička svinjska kuga donijeti velike promjene.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac smatra da je vrlo upitno hoće li se i u kojoj mjeri svinjogojci nastaviti baviti uzgojem kada epidemija afričke svinjske kuge prođe. Kad je riječ o hrvatskoj proizvodnji, ona trenutačno zadovoljava 50 posto potreba domaćeg tržišta, a očekuje se da će pasti za još 20 posto. Zbog afričke svinjske kuge proizvodnja će se smanjiti i u ostalim dijelovima Europe, a cijena svinjetine u sljedeće dvije godine mogla bi rasti.

Autor:Ivana Violić /7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.