fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SLABE PLAĆE ILI KOMFOR? Zašto se mladi Hrvati ne mogu odvojiti od majčinih skuta?

Autor: Dnevno, B.V.

Poznato je da su obiteljske veze na jugu Europe mnogo važnije u svakodnevnim životima nego na sjeveru, da mladi dulje ostaju živjeti kod roditelja, ali i da i ranije stupaju u brakove. Nigdje u EU mladi ne ostaju “u roditeljskome gnijezdu” tako dugo kao u Hrvatskoj.

Mladi Hrvati optuženi su da najviše od svih vršnjaka u Europskoj uniji vole život s roditeljima, jer u prosjeku roditeljski dom napuštaju tek sa 31,8 godina. S druge strane, Šveđani se osamostaljuju sa 18,5 godina. Prema tome, mladi su Hrvati šampioni mediteranskog načina života, ali je veliko pitanje koliko je to, barem u zadnjih deset godina, posljedica kulturoloških obrazaca ponašanja, a koliko šestogodišnje recesije.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih (12. 8.) Mreža mladih Hrvatske progovorila je o problemu rješavanja stambenog pitanja kod mladih. Kako navode u svojem priopćenju, dugoročni najam stanova mladima je teško osigurati zbog nereguliranosti tržišta i sve veće tendencije prema kratkoročnom, turističkom najmu, dok kupnja vlastitog stana za sadašnju generaciju sve više postaje fantazija zbog rasta cijena nekretnina i slabog trenda rasta plaća u državi.


Ističu kako su u populaciji mladih dvije skupine posebno pogođene stambenom situacijom: mladi s iskustvom odrastanja u alternativnoj skrbi te učenici i studenti koji se obrazuju u drugim gradovima. Osim mladih iz skrbi, problem stanovanja imaju studenti i učenici, i to u većim gradovima i priobalju. Već godinama studenti u priobalnim krajevima zbog turističke potražnje ljeti ostaju bez smještaja, a domovi su krcati ili nemaju toliko kapaciteta.

Zbog svega toga žele Vladi, a posebno novoj ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković skrenuti pažnju na što hitnije rješavanje ovog egzistencijalnog problema. “Sveobuhvatno rješavanje stanovanja mladih, a posebno onih najranjivijih, ujedno je i demografska mjera koja će spriječiti iseljavanje mladih te potaknuti neovisnost mladih o  roditeljima. Jedan od početnih koraka je uključivanje mjera za rješavanja problematike stanovanja mladih u Nacionalni program za mlade, koji je u postupku donošenja, a koji nije donesen već nešto manje od dvije godine, navode iz Mreže mladih Hrvatske.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.