Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SKROMNA OPORUKA PATRIJARHA IRINEJA: Evo kome je što želio ostaviti! Sef patrijaršije čuva tajnu!

Autor: Valneo Kosic

Preminuli Patrijarh Irinej ostavio je oporuku kojom je svu svoju imovinu podijelio na tri djela.

“Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovjek smatram za dužnost da ovom vlastoručno pisanom oporukom, dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj savjesti, iskažem svoju posljednju volju koja će odrediti kako će se s mojom imovinom raspolagati nakon smrti”, napisao je patrijarh još u vrijeme dok je bio episkop niški, piše Blic.

U vrijeme dok je pisao oporuku, episkop niški Irinej sve što je imao ostavio je svećenstvu eparhije, eparhiji i rodbini. Ostavio je i 50.000 dinara za svoju sahranu, ali i odjeću u kojoj je želio biti sahranjen.

Ostatak imovine, novac od plaće ostavio je eparhiji, SPC-u i manastiru, odnosno sestrinstvu koje je pred smrt o njemu brinulo.

Svoje osobne stvari, odjeću i obuću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene stvari poput naprsnog križa, panagije i ikonu, ostavio je Eparhiji niškoj. Osobni sat, televizor i radio, ostavio je obitelji.

Tada je Irinej izrazio želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu.

Oporuka se izrađuje u tri primjerka od koji se jedan primjerak šalje Sinodu, koji ga pohranjuje u arhivu. Drugi ostaje Eparhiji u kojoj arhijerej stoluje i treći ostaje kod potpisnika oporuke.

Međutim, kada je pisao oporuku, tadašnji vladika niški Irinej nije mogao ni pretpostaviti da će postati patrijarh. Mnogo toga se u međuvremenu promijenilo, pa je za pretpostaviti da se i njegova oporuka promijenila. Koliko je možda patrijarh izmijenio svoju prvobitnu oporuku nije poznato. Tu tajnu zna patrijaršijski sef.

Ipak, moguće je da Irinej opuruku na kraju i nije ostavio. Mnogo se govorilo o oporuci mitropolita Amfilohija, a po svemu sudeći on je nije imao.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.