fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

SKROMNA JOSIPA RIMAC Još uvijek nije zatražila 135 tisuća kuna koje joj pripadaju

Autor: Dnevno

Istog dana kada je završila u Remetincu, Josipa Rimac, napisala je i svojeručno potpisala zahtjev predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću za razrješenjem s dužnosti s pozicije državne tajnice u Ministarstvu uprave. No, tu ne staju prava koja ona ostvaruje iako je pritvorena. Naime, još uvijek će idućih šest plus šest mjeseci primati plaću od 15 tisuća kuna, odnosno upola manje, kako to  predviđa Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika.

“Prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu, nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju pravo na naknadu plaće, dužnosnik pravo na naknadu u visini plaće koju je ostvario na dužnosti koju je obnašao ima šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, a sljedećih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje na toj dužnosti”, rekli su iz Ministarstva uprave za Slobodnu Dalmaciju.

U slučaju Rimac, ona će u prvih šest mjeseci dobiti 90 tisuća kuna i oko 45.000 kuna u idućemu polugodišnjem razdoblju. Ukupno 135 tisuća kuna. No, da bi to ostvarila, Rimac mora osobno podnijeti zahtjev, a ona to još nije učinila.


“Ministarstvo uprave do sada nije zaprimilo zahtjev razriješene dužnosnice”, tvrde iz ministarstva.

Neobično pravilo o isplati plaće i nakon uhićenja neobično je samo po sebi, a da bi zakonski okvir trebalo mijenjati istaknuli su i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i premijer Andrej Plenković.

“Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneno progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica”, istknuo je Božinović.

Na poziciju državne tajnice, Rimac je imenovana 14. rujna 2017. godine, a sumnja se da je na to mjesto došla nakon što je na lokalnim izborima iste godine,  u utrci za gradonačelnicu Knina poražena od nezavisnog kandidata Marka Jelića.

(FOTO) 15 GODINA POLITIČKE KARIJERE JOSIPE RIMAC: Plesala je, pjevala s harmonikašima, pod rukom držala Gotovininu sliku…
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.