Foto: Facebook/DP

Škole u Osijeku ne rade u ponedjeljak: ‘Organizirat će se dežurstvo’

Autor: I.G.

U ponedjeljak, 10. listopada 2023., osnovne i srednje škole u Osijeku neće održavati nastavu zbog posljedica velikog požara koji je zahvatio tvrtku Drava International. Odluka je donesena u suradnji Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, koji su odgovorni za srednje i osnovne škole, respektivno. Također, prema odluci županijskog stožera, nastava će biti obustavljena i u svim osnovnim i područnim školama u općinama Antunovac, Ernestinovo, Čepin, Vladislavci i Vuka.

Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, izjavila je: “U školama će biti organizirano dežurstvo, gdje će se održavati radionice. Roditelji mogu poslati djecu koju nemaju kome drugome ostaviti u školi.” Isto je potvrdio i načelnik Stožera, dogradonačelnik Dragan Vulin za Grad Osijek.


Traže se ozbiljne radnje protiv šefa Drave International: ‘On je izdanak privatizacije’

Vrtići rade normalno

Što se tiče vrtića, oni će raditi normalno, ali je preporuka da se djecu ne dovodi, ako ih se može ostaviti kod kuće, napomenuo je Vulin. Odluka je prvenstveno donesena zbog subotnjeg dana u kojem je Osijek zbog promjene smjera vjetra bio izložen povećanoj koncentraciji lebdećih čestica, što je utjecalo na lošu kvalitetu zraka u dijelovima grada.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Danas je kvaliteta zraka bolja nego u subotu, danas je umjerena i prihvatljiva. Za poslijepodne se najavljuje sjeverac koji će dim nositi dalje od Osijeka, pa za grad i većinu prigradskih naselja očekujemo daljnje poboljšanje kvalitete zraka. No, preventive radi donijeli smo odluku da u ponedjeljak nema nastave, a za utorak ćemo odlučiti na sjednici Stožera koju ćemo imati u ponedjeljak”, objasnio je Vulin.

U zraku otkriven formaldehid

Što se tiče kvalitete zraka, Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osječko-baranjske županije, izjavila je da su rezultati mjerenja koje su obavili djelatnici ZZJZ Primorsko-goranske županije “pokazali da je povećan broj nadražujućih spojeva na području Osijeka zbog promjene smjera vjetra, što je moglo dovesti do kratkotrajnih respiratornih problema.”

Opasna kemikalija otkrivena u zraku u Osijeku: Objavljena analiza zraka
“Jedan od tih spojeva je i formaldehid, koji je vrlo brzo hlapljiv i ne zadržava se dugo u zraku. To je nadražujući plin kojeg smo svi mogli osjetiti, ali i te se koncentracije mijenjaju ovisno o smjeru i jačini vjetra. Štetan utjecaj je samo u slučaju dulje izloženosti, a ovo nije ta situacija”, istaknula je Turić. S nestrpljenjem se, pak, očekuju i rezultati analize kvalitete tla, odnosno hrane. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a rekla je da će rezultate i preporuke objaviti čim ih dobiju.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.