FOTo: Damir Krajac/CROPIX

SKLAPA SE ĐAVOLJI PAKT, NOVA OPCIJA ŽELI PREUZETI HRVATSKU! Plenkoviću se sprema iznenađenje: ‘Idemo na sve ili ništa’, priča se o velikom ujedinjenju

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Dok se premijer Andrej Plenković i njegova parlamentarna većina moraju suočavati s velikom krizom koja pogađa građane i hrvatsku ekonomiju, oporba ima vremena i prilike pripremati se za nadolazeći izborni ciklus.

Bivši SDP-ovci okupljeni u Udruzi Socijaldemokrata i bivše šef SDP-a Davor Bernardić najavili su osnivanje nove političke stranke. “Mi smo se s bivšom strankom razišli zbog nedostatka demokracije unutar stranke i naša će stranka u tom segmentu biti drugačija. Ona će biti uključiva. Mi smo kroz udrugu otvorili prostor svima onima koji su slobodno misleći ljudi”, rekla je Ivana Posavec Krivec i otkrila da bi trebali registrirati stranku do sredine srpnja.

“Ako je potrebno kriknuti onda će narod kriknuti, a mi ćemo biti tu koji ćemo ponuditi alternativu. Mi nismo krik, ja sam rekla da jasan krik treba Hrvatskoj. U ovom trenu ime ili opcije se ne uzimaju u obzir”, dodala je Posavec Krivec.

Spremni na pokušaj ujedinjenja za rušenje Plenkovića

Socijaldemokrati pak u Saboru imaju 18 zastupnika i ukoliko dođe do osnivanja političke stranke postali bi  najveća oporbena stranka, barem što se saborskih klupa tiče.

Je li to problem za SDP? Ako se pita šefa im Peđu Grbina, problema nema.

“Najavljuje se osnivanje stranke više od pola godine, ajde osnujte je pa da možemo o tome konkretno govoriti. I da znamo kako se zovete tko su vaši članovi i za što se zalažete, do tada ne želim trošiti na to vrijeme”, rekao je samoprozvani šef oporbe

Kako saznajemo iz izvora vrlo bliskog vrhu SDP-a, oni su zapravo spremni za pokušaj ujedinjenja ljevice za naredni izborni ciklus kako bi onemogućili HDZ-u bilo kakav koalicijski potencijal nakon parlamentarnih izbora.




Zasad je vrlo upitno s kime bi HDZ uopće mogao stvoriti većinu nakon izbora zbog odnosa s desnim strankama kao i zbog toga što većina desnijih stranaka osim Most-a jedva ulazi u Sabor. SDP zato želi dodatno pojačati i izgladiti odnose, barem iza zavjese, sa svim potencijalnim partnerima od centra nalijevo. Pa čak i s Most-om.

Stručnjak ili šarlatan?

Zato je SDP opet angažirao poznatog PR maga Alexa Browna, američkog stručnjaka kojem je zadatak popraviti imidž stranke koja je nakon previranja i vrhu i raskola u Saboru doživjela težak udarac.

Iako su se prema zadnjim analizama javnom mnijenja učvrstili na drugom mjestu i plešu na oko 17, 18 posto podrške, to zasigurno nije ono što bi vodstvo oko Peđe Grbine željelo kao krajnji cilj.




Zato je tu Alex Brown, a pamti se njegova kampanja SDP-a kojom su se prvi put u povijesti u stožeru SDP-a mogle vidjeti hrvatske zastave, čak više njih nego u stožeru HDZ-a.

No, i uz Alexa Browna SDP nije uspio stvoriti većinu i vladu, tako da ipak sve ostaje na stranačkoj vojsci i koordinatorima iz vrha.

Sve ili ništa

Kako saznajemo od našeg izvora, trenutno se radi na zakapanju ratnih sjekira i vode se aktivni pregovori od centra na lijevo.

“Sad je pravo vrijeme za staviti glave na skup. Imamo dovoljno vremena do izbora, no nemamo vremena za čekanje. Treba sjesti i vidjeti što se može s Tomaševićem i Možemo, sa Socijaldemokratima se mora postići konsenzus bez upitnika, a treba vidjeti i što je s tim Most-om. Možda bi to bio i đavolji pakt, ali treba ići na sve ili ništa, ovo je jedini način da se sruši Plenkovića i njegova korumpirana vlast”, rekao nam je naš izvor iz SDP-a.

Podsjećamo, redovni parlamentarni izbori trebali bi se održati 2024. godine.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.