Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL/ilustracija

SKEJO POLOŽIO VIJENCE ZA HOS-ovce: Usporedio ‘Hvaljen Isus i Marija’ s pozdravom ‘Za dom spremni!?

Autor: Daniel Radman

Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a Marko Skejo položio je u subotu u Splitu cvijeće i zapalio svijeće ispred spomenika borcima postrojbe kojoj je zapovijedao.

Odjeveni u crno, Skejo i okupljeni su tijekom ceremonije u splitskoj ulici Ruđera Boškovića triput povikali “Za dom spremni”, javljaju lokalni mediji.

Skejo je u svom obraćanju okupljenima iznio mišljenje da je pozdrav koji Sabor sprema staviti izvan zakona ozloglašen zbog “antifašističke histerije crvenih fašista”, za razliku od “njima omiljene zločinačke crvene zvijezde koju je nosila JNA koja je razarala Hrvatsku”.

“Što je za Crkvu Hvaljen Isus…”

Za njega ZDS nije sporan jer se, kaže, “s tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države 1991. godine”. U skladu s time novinarima je, dakako, izrazio protivljenje stavljanju ZDS-a izvan zakona.

“Ono što je za Crkvu ‘Hvaljen Isus i Marija’, to je poklič ‘Za dom spremni’ hrvatskom narodu”, ustvrdio je. Prema prijedlogu Vlade koji je upućen u Sabor, za taj pozdrav bi ga ubuduće čekale sankcije, čak i mogućnost zatvora.

Istup Skeje, njegovih suboraca i istomišljenika svake godine izaziva dosta polemika s obzirom da vijence polažu na dan kad je prije 80 godina proglašena Nezavisna država Hrvatska te se ocjenjuje kao neumjesna provokacija.

Skejo nije htio komentirati činjenicu da se i”Za dom spremni” koristio za vrijeme NDH.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.