Jana Banko / CROPIX

SKANDALOZNO! Smiješne kazne za brutalno premlaćivanje čuvara u Puli

Autor: Dnevno

Općinski sud u Puli osudio je u petak trojicu napadača koji su 21. srpnja u središtu Pule teško ozlijedili 69-godišnjeg čuvara terase, ali će u zatvor ići samo onaj koji je kao djelatna vojna osoba sudjelovao u napadu, iako je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane.

Okrivljenome 25-godišnjaku iz Petrinje, koji je u vrijeme napada na 69-godišnjeg Puljanina bio pripadnik elitne postrojbe Tigrova, izrečena je zatvorska kazna od jedne godine i osam mjeseci, s tim da će pola kazne odslužiti u zatvoru, a ostatak na uvjetnoj slobodi uz trogodišnji rok kušnje.

Drugome mladiću, 24-godišnjaku iz Zagreba, izrečena je zatvorska kazna od godinu dana koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi tako da dva sata rada zamjenjuju jedan dan zatvora, a maloljetnik iz Zagreba dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

Bivšemu vojniku sud je kao otežavajuću okolnost uzeo to što je u trenutku kad je djelo počinjeno bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju odluke stoji da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci.

Otežavajuće su okolnosti i pobude zbog kojih je djelo počinjeno, jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu, i to fizičkim napadom, što je, navodi sud, i za moralnu osudu.

Ostaloj dvojici napadača sud je uzeo u obzir to što su mlađe, dosad neosuđivane osobe te što su priznali nedjelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenome, što je on prihvatio.

Nitko od okrivljenika nije došao na izricanje presude.




Napad na 69-godišnjaka dogodio se 21. srpnja rano ujutro u središtu Pule na terasi jednog ugostiteljskog objekta. Trojica mladića zamaskiranih lica prišla su čuvaru dok je sjedio za stolom. Maloljetnik je s palicom u ruci stajao u njegovoj blizini zaklanjajući mu izlaz s terase, prvookrivljenik ga je više puta udario šakom u glavu, a kad je napadnuti muškarac ustao i pokušao bježati, drugookrivljenik je na njega bacio stolac i udario ga u ruku.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.