Foto: Jakov Prkic / CROPIX

SKANDALOZNO OTKRIĆE: Sudac koji je bolesnog Kristiana osudio na smrt, ubojici je dao šest mjeseci zatvora!

Autor: Marin Vlahović

Nema dvojbi da smrt Kristiana Vukasovića, dječaka s posebnim potrebama, koji je bio punoljetan samo po datumu rođenja, podrazumijeva kolektivnu krivnju i odgovornost cijelog sustava te najmanje četiri ministarstva. Ipak, postoje osobe koje snose i dio individualne odgovornosti. To su ljudi koji su donijeli odluku da Kristian ostane u pritvoru, što je, prema nalazima obdukcije, i dovelo do njegove strašne smrti koja je posljedica teških psihičkih trauma i nezamislivog straha. Odvjetnik koji je pristao na smrtonosnu nagodbu s Državnim odvjetništvom zove se Dino Radić.

Kristianova obitelj nije imala novca da plaća privatnog odvjetnika, pa je Kristiana ovaj odvjetnik zastupao po službenoj dužnosti. Zahtjevu tužiteljstva za produljenjem pritvora udovoljio je sudac Marijo Franetović. Sudski vještak utvrdio je da je prilikom paljenja požara Kristian bio smanjeno ubrojiv. Iako tek punoljetan, i po medicinskim nalazima poslovno nesposoban da donosi bitne odluke o vlastitoj sudbini, Kristian je navodno pristao na nagodbu i sklopio sporazum s Državnim odvjetništvom. Među spomenutim osobama koje su donijele odluku, čiji je krajnji ishod izazvao opravdanu gorčinu i bijes cijele Hrvatske, ističe se ime suca Marija Franetovića, koji je i prije donosio šokantne presude.

Prije 11 godina, sudac Marijo Franetović osudio je Tomislava Vukušića na šest mjeseci zatvora, dakle, manje nego nesretnog Vukasovića, i to zbog ubojstva. Konkretno, Vukušić je osuđen za kazneno djelo protiv sigurnosti koje je za posljedicu imalo smrt dvadesetpetogodišnjeg mladića Špira Janjića u Kučinama 6. prosinca 1996. O tome je pisala Slobodna Dalmacija.

Vukušić je te noći, vraćajući se pijan sa zabave iz hotela Lav, u društvu Špira Janjića i dviju djevojaka, revoltiran jer mu je netko ukrao šteku cigareta, sa stražnjeg sjedala u vozilu kojim je upravljao Janjić, pucao kroz prozor auta iz HV-ova službenog makarova. Janjić ga je upozoravao da to ne čini jer prolaze kroz naseljeno mjesto, a u jednom trenutku Vukušić mu je rekao da zaustavi auto te je izašao vani i ispalio nekoliko hitaca u zrak. Nakon povratka u vozilo ponovno je pokušao pucati kroz prozor, no kako se metak zaglavio u cijevi, počeo je rastavljati pištolj. No, zaboravio je da je u cijevi metak te je pištolj opalio. Hitac je prostrijelio zatiljak Špira Janjića, koji je deset dana nakon ranjavanja preminuo u bolnici”, stoji u tekstu objavljenom 11. 7. 2008. u Slobodnoj Dalmaciji.

U obrazloženju ove presude, Franetović nije naveo jasne argumente za blagu kaznu.

Sud drži da će presuda utjecati na Vukušića da se suoči s osobnom odgovornošću, iako držimo da se on već s tim suočio. Nadamo se da će nakon odsluženja kazne biti mirniji, a s druge strane, kazna bi trebala utjecati na druge moguće počinitelje ovakvih činova i ukazati im na neprihvatljivost djela“, piše u obrazloženju presude Tomislavu Vukušiću.

Kao olakšavajuće okolnosti, Franetović je Vukušiću uzeo u obzir žaljenje i pripadnost 4. gardijskoj brigadi. Tri godine poslije, sudac Franetović je ponovno izazvao pozornost medija, i to zbog vrijeđanja novinara. Na sudskom hodniku, jednom novinaru je poručio da ga on, kada bi postao predsjednik suda, nikada ne bi pustio na sud. Kada ga je novinar upitao zašto, Franetović mu je odbrusio: “Zato što tako izgledaš”.




Ne znamo je li sudac Marijo Franetović i Kristianu sudio prema izgledu, ali mu zasigurno nije donio presudu na temelju medicinske dokumentacije. Vukušiću, koje je pucao po naseljenom mjestu zbog šteke cigareta i pritom ubio prijatelja, Franetović je dao pola godine zatvora, dok je Kristiana zadržao u pritvoru, zbog čega je dječak umro. Na potezu je ministar Bošnjaković.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.