Foto: Wikimedia Commons

SKANDALOZNE I NELEGALNE RADNJE: Mađari se oglušili na zabrane i na ‘Todorićevom’ otoku sagradili 9 bungalova

Autor: Maja Štefanac

U zakup na 30 godina od Hrvatske je  tvrtka Zelena nekretnina dobila otok Smokvicu kraj Rogoznice, a nelegalno, usprkos zabrani je na tom otoku sagradila devet bungalova.

Ovaj je otok zainteresirao javnost kada se doznalo da je obitelj Todorić Smokvicu koristila dvadesetak godina bez plaćanja ijedne kune najma državi. Navedenu tvrtku je osnovao mađarski investicijski fond, a otok je u nadležnosti MORH-a,  s obzirom na to da se na njemu nalaze vojni objekti i postrojenja, piše 24 sata.

Osim bespravno sagrađenih bungalova na jugozapadnom dijelu otoka, tvrtka je također uz otvoreno more dovela struju i vodu, tj. ‘isprekopala’ je cijeli otok.

Tvrtka Zelena nekretnina, koja je od Hrvatske dobila otok Smokvicu kraj Rogoznice u zakup na 30 godina, sagradila je na otoku devet bungalova usprkos zabrani bilo kakve nove gradnje.

Nvedena tvrtka, koju je osnovao mađarski investicijski fond, nije samo bespravno sagradila bungalove nego je do njih na jugozapadnom dijelu otoka, uz otvoreno more, dovela i struju i vodu, odnosno doslovno uzorala veći dio otoka.

Područje je vojni objekt

Još sredinom prošle godine mještani Rogoznice upozoravali su da je na otok dovezena teška mehanizacija, bageri i gusjeničari, te da se nešto nelegalno događa. Prema posljednjim informacijama, inspekcija Državnog inspektorata prošlog je tjedna bila na Smokvici i utvrdila stanje, ali njihov nalaz kao ni odgovor na upit koji im je poslao 24 sata još uvijek nisu dobili. S druge strane, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jasno kaže kako “bilo kakva nova gradnja na otoku trenutno onemogućena budući da se prema Prostornom planu cijeli otok nalazi u području posebne namjene N (vojna namjena)”. 
Podsjetimo, otok Smokvica, pravim imenom Vela Smokvica, prije Drugog svjetskog rata bio je mondeno okupljalište europskog jet-seta, nakon njega topnička bitnica i uporište bivše JNA, a 1991. godine dio herojskog pothvata hrvatskih branitelja u bitki za Šibenik.

 

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.