Foto: PIXSELL, Kolaž: Dnevno

SKANDALOZNA AFERA TRESE SLAVONSKU POLICIJU! Pokušaj zataškavanja krađe policajca koji je u deset godina ukrao tisuće kuna od naplaćenih kazni?!

Autor: L.B.

U sastavu PU osječko-baranjske je i policijska postaja Belišće, a iz nje već godinama nestaje novac kojeg prometni policajci naplaćuju vozačima za počinjene prekršaje, piše Telegram.

Naime, neslužbene informacije govore kako se radi o iznosu većem od pola milijuna kuna, no iz PU osječko-baranjske nisu odgovorili na pitanja postoji li sumnja kako je policijski službenik M. R. otuđio novac koji su mu predavali prometni policajci od naplaćenih prekršajnih kazni. Nakon šest dana čekanja i požurnice, Telegram je dobio odgovor u jednoj jedinoj rečenici:

“Izvješćujemo vas da sektor kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske i dalje provodi izvide u predmetu M. R. zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela.”

Izvidi traju već šest mjeseci

Dok za policiju o vrlo neugodnoj situaciji, osobito za načelnika PP Belišće, Vladu Krznarića, izvještavaju skroz šturo, neslužbeno se doznaje kako izvidi traju već pola godine, odnosno od travnja 2021.

Naime, u travnju je otkriveno kako M. R. nije na blagajni PU osječko-baranjske od početka ove godine uplatio ni kune od prometnih kazni, dakle nije predavao novac kojeg su prometni policajci naplatili vozačima u prekršaju. Kako se doznaje, radilo se o 30-ak tisuća kuna. Naplaćenih u samo prva tri mjeseca ove godine.

Inače, praksa se bila da prometni policajci, po povratku s terena, novac od naplaćenih kazni predaju M. R. koji je potom, jednom tjedno, taj novac trebao odnijeti na blagajnu u PU osječko-baranjsku.

Novac zadržavao godinama, radi se o više od pola milijuna kuna?

Navodno je sve otkriveno nakon nadzora iz Ravnateljstva policije kada je utvrđen nesrazmjer izdanih blokova i novca od naplaćenih kazni. Svakom vozaču koji je napravio prometni prekršaj poznato je da policajac, za utvrđeni prekršaj, izdaje potvrdu na tiskanici o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja.




Svaka potvrda ima serijski broj i jedan se primjerak uručuje vozaču. Te tiskanice policajci zadužuju, a potom, kada predaju novac, automatski i razdužuju. Policajac M. R., koji je novac preuzimao od kolega, samo je dio novca predavao u blagajnu, a ostatak zadržavao za sebe.

“Nakon što je nadzorom iz Zagreba uočeno kako su policajci zaprimili znatno više blokova nego što je predano novca za naplaćene kazne, počela je istraga. Ubrzo se otkrilo da je M. R. novac zadržavao godinama, pa je naloženo da se provjeri koliko je novca predao unatrag 10 godina, a koliko su policajci na terenu kazni naplatili. Govori se da iznos premašuje pola milijuna kuna”, kaže za Telegram izvor blizak osječkoj policiji.

DORH naložio istragu, a izvidi još traju

Kako doznaju, policijski službenik M. R. je suspendiran, a DORH je naložio istragu. Protiv njega, također je neslužbeno, pokrenut stegovni postupak. Cijeli slučaj za policiju je iznimno neugodan, jer pokazuje pomanjkanje nadzora, s obzirom na to da je M. R. godinama zadržavao dio novca od naplaćenih prometnih kazni a da to nitko od njemu nadređenih nije primijetio.




“Njegov način života, ni imovinsko stanje nisu odskakali od prosjeka ostalih policajaca pa zbog toga nije upadao u oči. Osim toga, vrlo je rijetko, tek po nekoliko dana, odlazio na godišnji odmor, kako ga nitko ne bi morao mijenjati i eventualno primijetiti nedostatak novca. Uz redovni posao bavio se i uzgojem sadnica, prema svima je bio ljubazan i pristojan, pa nitko u njega nije posumnjao”, kaže Telegramov izvor, blizak policiji.

Tvrdi kako je čak bilo pokušaja da se M. R.-u sve oprosti ako uplati novac za prva tri mjeseca ove godine, no kada je otkriveno da novac nije predavao ni ranije, slučaj se više nije mogao zataškavati.

Ipak, neobično je da je od dana saznanja o nestanku novca u belišćanskoj policiji, do trenutka upita o tome, prošlo šest mjeseci, a da izvidi još traju, te da policija Državnom odvjetništvu još uvijek nije podnijela kaznenu prijavu protiv svog službenika.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.