Foto: Vlado Kos / CROPIX

SKANDAL! Zbog primanja mita uhićen zamjenik općinskog državnog odvjetnika

Autor: Dnevno

Policija je po nalogu USKOK-a danas uhitila dugogodišnjeg zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika zbog sumnji da je prije nekoliko mjeseci primio mito, javlja Jutarnji list.

Mito je bilo namijenjeno kako bi odbacio jednu kaznenu prijavu protiv Tomislava Sablje (37), nedavno uhićenog zbog sumnji da je vodio zločinačko udruženje koje je prokrijumčarilo oko 15 tona marihuane i podmetnulo više požara pod automobile u Zagrebu. Uhićen je u jutarnjim satima, zajedno s vlasnikom jednog lokala, koji je prema USKOK-ovim sumnjama bio posrednik u davanju mita.

Davatelj mita bio je “dečko s Knežije” Đorđe Vuletić Đoko (57). On se, zajedno sa Sabljom, nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, zbog sumnji da je organizirao paljenje nekoliko automobila, između ostalog šefa sigurnosti GNK Dinamo Krešimira Antolića, te da je pripremao premlaćivanje bivšeg predsjednika Uprave Dinama Ante Kodžomana.

Uhićenje tužitelja zbog navodnog primanja mita zapravo je nastavak iste akcije, kodnog imena “Tebra”, u kojoj su početkom srpnja uhićeni Sabljo i Vuletić, ali i još 18 osoba zbog spomenutog krijumčarenja marihuane i paljenja niza automobila. USKOK je u akciji “Tebra” više od godinu dana nad osumnjičenicima provodio tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su im snimali telefonske razgovore, pratili ih, tajno ih snimali videokamerama i slično.

Jedan od tajnih mikrofona bio je postavljen i u unutrašnjost automobila Tomislava Sablje, a snimke razgovora osumnjičenika USKOK će koristiti kao dokaz u predstojećem postupku protiv njih. Prema svemu sudeći, upravo iz jednog od tako snimljenih razgovora pojavile su se naznake kako neki od osumnjičenika imaju “prolaz” u zagrebačkom Općinskom tužiteljstvu. Sada, puna dva mjeseca nakon uhićenja u akciji “Tebra”, USKOK je pokrenuo postupak i za to djelo.

USKOK općinskog tužitelja sumnjiči da je od Vuletića, preko posrednika, primio 3000 eura mita kako bi odbacio prijavu koju je u ožujku ove godine protiv Sablje podnio jedan muškarac. U prijavi je naveo kako mu je Sabljo zaprijetio te ga pljunuo, no nakon što je policija zbog toga Sablju uhitila, on je ubrzo pušten. Sada tužitelji sumnjiče svojega kolegu da je to učinio radi novca.

Vijest o uhićenju dugogodišnjega zagrebačkog općinskog tužitelja u pravosudnim i odvjetničkim kuloarima dočekana je s nevjericom. Pogotovo kada su saznalo da se radi o optužbama za mito od bivšeg okrivljenika u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije. Tijekom dana policija je pretražila stan tužitelja, ali i njegov ured u Općinskom državnom odvjetništvu. Nakon kriminalističkog istraživanja bit će predan USKOK-u, gdje bi ponovno trebao biti ispitan.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.