Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SJEVERNA IRSKA TONE U RECESIJU: Alarmantan pad gospodarske aktivnosti i porast nezaposlenosti

Autor: Hina/Dnevno

Gospodarstvo Sjeverne Irske “ušlo je ili ulazi u recesiju” zbog neizvjesnosti koju stvara Brexit, prenose britanski mediji rezultate istraživanja Ulster Banka.

Ulster Bank svakog mjeseca provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a to je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC.

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora – uslužnom, maloprodajnom, građevinskom i u industriji. Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije.

“Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju”, zaključuje glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey.”U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru”, ističe Ramsey.

Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata. Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesmizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.

Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara Brexit. “Izazovi su prisutni u cijelom sektoru (industrije) koji bilježi značajan pad (aktivnosti). Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s Brexitom”, rekao je.

Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini, a tržište rada je snažno, navodi BBC. Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana.




Autor:Hina/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.