fbpx
Foto: Facebook

SJAJNE VIJESTI ZA TURISTE! Ponovno je otvorena Titova pećina: ‘Ona je simbol ovog grada, grada heroja i antifašizma’

Autor: Dnevno

Titova pećina u Drvaru od danas je ponovo otvorena za strane i domaće turiste nakon što je završena prva faza njene rekonstrukcije.

“Postavljene su zaštitne mreže i željezna konstrukcija iznad baraka u pećini da bi se osigurala lokacija od potencijalnih odrona. Izvršena je i rekonstrukcija krovova, pa je Titova pećina od danas otvorena za turiste”, potvrdila je za Srnu načelnica općine Drvar Dušica Runić.

Ona je navela da su sredstva za završetak ove faze uređenja 2019. godine osigurana zahvaljujući Ministarstvu ekologije i turizma i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH.


“Potrebno je još opremiti unutrašnjost baraka, izvršiti elektrifikaciju, postaviti rasvjetna tijela i konstantno raditi na unapređenju ovog turističkog potencijala naše općine”, kaže Runić.

Suzana Jović, direktorica Javne ustanove Centar za kulturu i sport iz Drvara u sklopu kojeg se nalazi i Spomen-kompleks “25. maj”, rekla je da je Titova pećina sinonim za Drvar.

“Od danas spremno dočekujemo turiste kako iz zemlje tako i iz regije. Svi su dobrodošli u Drvar – grad antifašizma i heroja”, rekla je Jović za Srnu.

Titova pećina bila je zatvorena od prošle godine kada je odron uslijed kiša uništio barake na ulazu u pećinu.

Podsjetimo, Titova pećina je pećina u kojoj se početkom 1944. godine, u tada oslobođenom Drvaru nalazio Vrhovni štab NOV i POJ, na čelu s maršalom Josipom Brozom Titom.

U toku Drugog svjetskog rata Tito je koristio nekoliko pećina za srivanje, pećina u selu Bogovići (Pale), pećina kod sela Plahovići (Kladanj), Zabrđanska pećina (Glavatičevo), pećina u Bastasima (Drvar), ali je jedino pećina u Drvaru, zbog dramatičnosti događanja (njemački desant, boravak Vrhovnog štaba), uređena kao dio vojnog muzeja.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.