Foto: Wochit / Sergei Savostyanov/TASS PUBLICATION

‘SITUACIJA JE OZBILJNA, NATO SNAGE TREBA POSLATI NA BALKAN’ Utjecajni diplomat otkriva sve opasnosti ‘bure baruta’: Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama

Autor: M.P.

Nekadašnji državni tajnik Velike Britanije i bivši lider Konzervativne stranke William Hague u autorskom tekstu za The Times osvrnuo se na situaciju u BiH te je naglasio kako tenzije mogu gurnuti cijelu Europu u krizu.

Na početku teksta, čije dijelove prenosi Klix.ba, Hague se osvrnuo na trenutne odnose europskih zemalja s Rusijom te je naglasio kako je Njemačka jedna od zemalja koja je posrnula pred ruskim utjecajem.

Prisjetio se, dvije su stvari koje nikada nije zaboravio u svom prvom susretu s Putinom.

“Jedna je bila ta da ima najhladnije oči koje sam ikada vidio, a druga se odnosi na to da nam je jednostavno htio prodati puno plina. Neki od naših saveznika nisu bili otporni na ovu strategiju. Njemačka je dozvolila izgradnju Sjevernog toka 2, a koalicija koja bi trebala činiti novu vlast muči se u pregovorima. Jednom kada Berlin pristane na to, Ukrajina i drugi bit će izloženiji tome da Putin smanji pritisak u plinovodima od kojih države ovise. Svaka slaba točka zapadnih zemalja se iskorištava. Poljska, otuđena od svojih partnera u EU, suočava se s okrutnom izbjegličkom krizom. Mađarskoj nedostaju prijatelji u Bruxellesu, ali ih pronalazi u Moskvi. Desetine tisuća ruskih vojnika se gomila na granici u blizini Ukrajine i moramo se zapitati što se može učiniti na ovom planu”, piše Hague.

Zanemarivanje Zapadnog Balkana

Bivši diplomat naglasio je i da na svaku od navedenih prijetnji ima odgovora koje Zapad može upotrijebiti protiv Rusije. Međutim, ključna oblast za Zapad, regija u kojoj se potrebno suprotstaviti narušavanju stabilnosti je Balkan.

“Povijest je mnogo puta pokazala da zanemarujemo opasnosti na Zapadnom Balkanu. To je bilo žarište 1914. godine i poprište najkrvavijih ratova u Europi tijekom devedesetih godina. Ovdje je Rusija pokušala osujetiti težnje milijuna ljudi da žive u stabilnim i zapadno orijentiranim državama. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, intervencije na referendumu u Sjevernoj Makedoniji te sve čvršći pritisak na politički i poslovni život u Srbiji. Kako bi se zaokružio kaos, EU je zatvorila svoja vrata za daljnje proširenje, a Velika Britanija je izgubila utjecaj kroz Brexit”, navodi se u tekstu.

Hague je naveo kako Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, nema luksuz da ignorira događaje na Balkanu.
Dodik godinama potkopava BiH uz podršku Rusije i Srbije

Milorad Dodik godinama potkopava državu Bosnu i Hercegovinu uz aktivnu podršku Rusije i Srbije. Za Moskvu ovo služi u svrhu blokiranja euroatlantskih integracija. Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcionira kao normalna zemlja. Posljednjih tjedana situacija je postala ozbiljna. Dodik se bliži odcjepljenju. Izjavio je da će podići vojsku bosanskih Srba, upravo onu vojsku koja je odgovorna za genocid u Srebrenici. On nastoji iskoristiti slabost Zapada kako bi ubrzao krizu koja vodi ponovnom iscrtavanju mapa, s teritorijem koja bi bio priključen Srbiji”, navodi Hague.

Ističe kako ovakve prijetnje predstavljaju direktan izazov za Daytonski sporazum.

“Nitko ne treba sumnjati da sve ovo predstavlja prijetnju sigurnosti i stabilnosti europskog susjedstva. Dok ovo pišem, ministri vanjskih poslova EU barem razgovaraju o situaciji. Prošle sedmice Christian Schmidt je upozorio da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom i da su sukobi realna mogućnost. Njegov prethodnik Paddy Ashdown odradio je brilijantan posao prije 20 godina te je pokazao da se odstupanje od Daytona neće tolerirati. On je imao čvrstu podršku zapadnih zemalja. U godinama poslije toga EU se opredijelila za ‘dijalog’, što znači smirivanje i slabost”, piše u Hagueovom tekstu.
‘NATO trupe treba rasporediti u Brčkom i Tuzli’

U zaključku se osvrnuo i na neophodnost slanja NATO trupa u BiH.

“Male europske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebale bi biti pojačane NATO trupama raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko i aerodrom u Tuzli. To zvuči dramatično, ali samo snaga i odlučnost će nas udaljiti od velikih nevolja. Kolaps u Afganistanu pokazuje što se dešava kada Zapad izgubi pažnju. Ne može se dozvoliti da se isto desi unutar europskog kontinenta. Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama. Balkan je ključno mjesto za početak primjene toga”, zaključio je Hague.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.