fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

‘SITO I REŠETO ZA DUŽNOSNIKE, KAZNE SU PAPRENE’ MALENICA UVODI PROMJENE: Evo što je novo po pitanju imovinskih kartica, tko ih mora ispunjavati i kakva je kontrola

Autor: Dnevno.hr

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Malenica je rekao da se proširuje krug obveznika pa time i nadležnost Povjerenstva.

Oko 1000 novih obveznika ovog Zakona morat će objaviti podatke o imovini, a nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama koje su regulirali.

Podatke o imovini morat će podnositi i predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik RH i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba i tome slično, preko 7000 članova predstavničkih tijela dužno obavijestiti o vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima i taj se popis treba javno objaviti.


Malenica je napomenuo da je u postupcima pred Povjerenstvom uvode jasni rokovi, a obuhvatit će dva koraka – pokretanje postupka i donošenje odluke. Povjerenstvo odluku o postupku mora donijeti u roku od šest mjeseci, a postupak protiv Povjerenstva može se pokrenuti pred Upravnim sudom.

Sustav kontrole, oštrije kazne

Imovinske kartice podnosit će se jednom godišnje, a među postojeće podatke uvode se i funkcije koje je dužnosnik obavljao dvije godine prije stupanja na dužnost.

“Uvest ćemo sustav kontrole imovinskih kartica, unaprijediti sustav provjere. On će izravno uzimati podatke iz javnih registara te popunjavati podatke iz sustava kao što su Zemljišne knjige. Tako će Povjerenstvo odmah biti alarmirano o krivo unesenim podacima”, rekao je ministar i naveo što se događa ako se podaci ne budu poklapali.

U slučaju nesrazmjera Povjerenstvo obavještava Poreznu upravu koja poduzima daljnje korake”, rekao je i dodao da će kazne biti oštrije te da će Povjerenstvo moći izreći minimalnu kaznu od 4000 kuna i maksimalnu od 40 000 kuna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.