fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SINDIKATI ODBILI VLADU! Ne pristaju na ukidanje božićnice: ‘U ovim okolnostima treba razmišljati kako što više dati’

Autor: Andrej Jelusić

Danas se u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nastavljaju pregovori između pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka Kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.

Pregovori se održavaju kroz dva sastanka, najprije s predstavnicima sindikata javnih službi, a potom državnih službi.

“Nadamo se da će se Vlada držati onoga što je dogovoreno u svibnju te da neće predlagati nešto novo”, kratko su poručili iz sindikata uoči sastanka.


Prema prvim informacijama sindikati su objavili kako su odbili nove prijedloge Vlade da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća i da se ne isplate božićnice, smatrajući to neprimjerenim u ovom trenutku.

“U okolnostima s nikad gorom epidemiološkom situacijom, mislim da treba razmišljati kako što više dati, kako ljudima zahvaliti za ono što rade, nikad više nisu radili nego što rade sada. Situacija je gora nego što je bila u proljeće, bojim se da će biti još gora. U takvoj situaciji predlagati odgode ili nešto što je već bilo planirano ne isplatiti, o tome ne možemo razgovarati ozbiljno”, rekla je novinarima predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLK) Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka s predstavnicima Vlade.

Dodala je kako nisu raspravljali o smanjenju božićnice, već će sindikati svojim članovima predstaviti prijedlog Vlade da se ona uopće ne isplati ove godine. “U ime HLK-a, nama je to apsolutno neprihvatljivo, vjerujem i drugim sindikatima”, rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednica Glavnog Vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak također smatra Vladinu ponudu neprihvatljivom. “U ime medicinskih sestara mi smo tražili stimulaciju, dodatno nagrađivanje, ovo nam je neprihvatljivo i mislimo da nije dobra ponuda. O tome se prekasno razgovara”, kazala je Prašnjak.

Dodaje kako bi svi zaposleni u zdravstvu trebali dobiti nagradu, odnosno božićnicu i regres. I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak upozorava da su radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi najviše izloženi.

“Ovakav stav Vlade nema smisla, naši radnici to neće prihvatiti. Vlada bi trebala konačno shvatiti što je prioritet”, naglasio je Topolnjak.
Dodao je kako ministar financija Zdravko Marić nije rekao da novaca nema, već da su problematična predviđanja za sljedeću godinu. Na primjedbu novinara da je Marić kazao kako su predviđanja da će BDP rasti sljedeće godine, Topolnjak je uzvratio kako je onda ponuda Vlade neadekvatna.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić također je izvijestila da njezin sindikat odbio Vladinu ponudu. “Svjesni smo da je zdravstvo pred kolapsom, ali predviđamo isti scenarij i za socijalnu skrb. Predložili smo Vladi selektivni pristup povećanju osnovice, smatramo da bi na taj način pokazala poštovanje prema svim zaposlenicima koji sada krvare na svojim radnim mjestima, a znamo da ih nema dovoljno”, istaknula je Ivezić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec smatra kako u ovome trenutku nema ekonomskih i gospodarskih razloga da sindikati pristanu na odgodu povećanja osnovice, što je ugovoreno za 1. siječnja 2021. godine.
“Nismo spremni razgovarati da uopće nema božićnice, smatramo da je božićnica od 1500 kuna opravdani iznos koji će pomoći zavrtiti hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Mihalinec.

Dodao je kako su zaposleni u sustavu obrazovanja preopterećeni, pri čemu je B model izvršavanja nastave najteži za nastavnike jer moraju raditi s učenicima u školi i s onima koji nastavu pohađaju od kuće zbog mjera opreza, a za online nastavu predložio je da ide selektivno.

Autor:Andrej Jelusić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.