fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

SINDIKATI BIJESNI NA VLADU, OPTUŽUJU JE ZA OTIMAČINU U JAVNOM SEKTORU! Ovaj potez joj ne mogu oprostiti

Autor: Ivor Kruljac

Uz upozorenje kako “uz rekordnu inflaciju javni službenici plaćaju teret uvođenja eura”, Matica hrvatskih sindikata obratila se javnosti priopćenjem koje potpisuju predsjednik sindikata Vilim Ribić te makroekonomist Matija Kroflin.  .

“Potrošačke cijene u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle su za rekordnih 9,4 posto i nema naznaka usporavanja njihovog rasta. S obzirom na trenutni razvoj situacije, inflacija će po svemu sudeći postati dvoznamenkasta. Također, zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako poduzetnici u privredi nastoje plaćama pratiti rast cijena i istovremeno doskočiti manjku radne snage. Sukladno tome, plaće u privredi rastu skoro 9 posto. S druge strane, nakon iritirajućih pregovora Vlada je pristala na povećanje plaća u javnim službama tek za 4 posto od lipnja ove godine, što na razini svih 12 mjeseci iznosi svega 2,3 posto. Navedeno znači da je Vlada svojim zaposlenicima isporučila: pad realnih plaća od najmanje 7,1 posto, a potencijalno i puno veći; snažno zaostajanje za kretanjem plaća drugih zaposlenika u zemlji”, piše u pismu sindikata u kojem dodaju kako politika Vlade prema ljudima u javnim službama neshvatljiva i neodgovorna.

Smanjivanje realnih plaća ocijenili su kao “šikaniranje 250 tisuća radnika” te izbrojali kako ovaj problem, kad se zbroje obitelji radnika, pogađa 700 000 ljudi.


Inflacija pogoduje proračunu

Pismo sindikata zaključuje kako za ovaj potez nema nikakvog opravdanja, već da Vlada na ovaj način otima od objektivne vrijednosti rada zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, kulturnih i ostalih državnih službenika.

“Činjenica je da inflacija pogoduje punjenju proračuna, kao i da za sada ne postoje relevantne naznake bitnih pogoršanja ekonomskih uvjeta. Turistička predsezona prolazi dobro, broj i iznos fiskaliziranih računa snažno su porasli, a potražnja za radom jača. Pozitivne okolnosti potvrđuju i nedavne projekcije Vlade koje ukazuju na rast javnih prihoda u ovoj godini od skoro 11 posto”, argumentirali su iz Sindikata te optužili Vladu kako otetim sredstvima iz javnog sektora pokrivaju razne obijesne izdatke i političke prioritete.

“Do rujna sindikati trebaju podići razinu svijesti svojih članova o ovim zbivanjima, jer nije za očekivati promjenu nerazumnog i politikantskog pristupa Vlade RH, uslijed čega sami sindikalni pregovarači ne mogu spriječiti urušavanje kupovne moći radnika bez njihovog sudjelovanja u pritisku na vlast”, zaključuje priopćenje s potpisima Ribića i Kroflina.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.