Foto: Novi sindikat

SINDIKAT PREPOROD PODUPIRE ŠTRAJK RADNICA U ZADARSKOJ STUDENTSKOJ MENZI One štrajkaju već 20 dana

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Radnice zadarske studentske menze već 20 dana štrajkaju jer time nastoje primorati svog poslodavca Agenciju za studentski standard na razgovor kako bi udovoljili njihovim štrajkaškim zahtjevima.

Radnice štrajkaju zato što Uprava njihovog poslodavca, Agencije za studentski standard u Zadru, odbija sindikalni zahtjev da se plaća radnika dogovara u okviru Kolektivnog ugovora nego o plaći želi samostalno odlučivati.

Postoje tri razloga zbog kojih Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod podupire zahtjeve tih radnica, a priopćenje koje potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod objavljujemo u cijelosti…

“Tri su razloga zbog kojih Sindikat zaposlenika u Hrvatskom školstvu Preporod podupire zahtjeve radnica zadarske menze koji štrajkom već dvadeset dana nastoje primorati svog poslodavca, Agenciju za studentski standard, na uspostavu dijaloga oko udovoljavanja štrajkaškim zahtjevima.

Prvi je razlog taj što plaća, uključujući sve parametre koji utječu na njezinu visinu, mora biti sastavni dio kolektivnog ugovora. Sindikati koji djeluju u javnom i državnom sektoru jako su osjetljivi na ovo pitanje jer ni nakon više od dva desetljeća nisu kolektivnim pregovorima obuhvatili sva tri čimbenika o kojima ovisi visina plaće. O visini osnovice, kao i dodacima, sindikati pregovaraju, ali ne, na žalost, i o visini koeficijenata.

Kao drugo, lanjskim se sedmotjednim štrajkom u osnovnom i srednjem školstvu djelomično uspjelo povećati koeficijente. Vlada je tada dijelom popustila i  koeficijenti su povećani nastavnom, ali ne i nenastavnom osoblju. Upravo zato Sindikat Preporod podržava svaki zahtjev nenastavnog osoblja, uključivo i zahtjev radnica zadarske menze, da ovladaju svim polugama koje utječu na cijenu njihova rada.

Treći razlog naše podrške zadarskim radnicama proizlazi iz činjenice važnosti zajedništva  nenastavnog i nastavnog osoblje u sindikalnoj borbi. Iako učitelji i nastavnici čine glavninu članstva, Preporod bezrezervno podupire radnike iz tzv. nenastavnog osoblja u višetjednom nastojanju koje vodi k poboljšanju njihova materijalnog položaja.  Podrška Preporoda je neupitna i zbog veličanstvenog zajedništva 2014. godine između nastavnog i nenastavnog osoblja,  sindikata u državnim i javnim službama te radnika i građana, zajedništva koje je dovelo do odustajanja Vlade  od provedbe outsourcinga u javnom i državnom sektoru.




Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod poziva i druge sindikate da na sve moguće načine podrže radnice zadarske studentske menze i tako pripomognu  prihvaćanju štrajkaških zahtjeva, zahtjeva koji nisu samo interes zadarski radnica nego su interes svih sindikata i cjelokupnog radništva u zemlji”.

 

 




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.