Foto: Marko Todorov / CROPIX

Sindikalci: ‘Štrajk ide dalje, premijerov prijedlog je obmana’

Autor: Dr. K./dnevno.hr

Nakon najave premijera Plenkovića o povećanju plaća državnim i javnim službenicima, Sindikati  su održali izvanrednu konferenciju za medije. Podsjećamo, Plenković je u Saboru najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima. Povećanje će ići u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

Sudjelovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec te predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

„Ovo je prvi put da predsjednik Vlade daje prijedloge za povećanje osnovice preko saborske govornice, toga još nije bilo. Ponudio je povećanje osnovice u 2020. godini u tri vala koje bi iznosilo 6,12 posto, u potpunosti ignorirajući da se vode pregovori o povećanju koeficijenta složenosti poslova. Premijer kontekst povećanja prijedloga osnovice prebacuje na zaposlene u obrazovanju smatrajući da to rješava zahtjeve sindikata obrazovanja u štrajku“, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

„Nijedna rečenica premijera izrečena sa saborske govornice ne rješava problem“, dodao je Mihalinec. Podsjetio je da prosvjetari traže izjednačavanja koeficijenta složenosti poslova, jer njihov koeficijent zaostaje za koeficijentima drugih zaposlenih u javnom sektoru. Najavio je da se sutra nastavlja cirkularni štrajk, u županijama u kojima još nije bilo štrajka.

„Ovo što je izrečeno s govornice je ponuda sindikatima javnih službi, a ne sindikatima prosvjete – i to bez pregovora. Ovo je novi način socijalnog dijaloga – sa saborske govornice. Ovo nema veze s demokracijom i socijalnim dijalogom, ni sa svime onime čime se ova Vlada diči“, kazao je Mihalinec, koji je rekao i kako govori i uime predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem koja zbog bolesti nije mogla prisustvovati pressici.

Autor:Dr. K./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.