Foto: Nera Simic / CROPIX

Šimpraga: U Hrvatskoj su najviše diskriminirani Romi, a onda srpska manjina

Autor: Dnevno.hr

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga je na konferenciji povodom 75. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a rekla da je Hrvatska u više od 30 godina dosegnula visoke standarde u zaštiti osnovnih prava i sloboda. No, upozorila je i na diskriminaciju i probleme u zdravstvu.

“U ovih 30-ak godina događali su se i propusti i manjkavosti ali i dosta slučajeva diskriminacije. No, ta gorka iskustva moraju nam biti poticaj da u idućem razdoblju zaštitu i promicanje ljudskih prava svih naših građana postavimo kao jedan od temeljnih političkih i društvenih ciljeva”, poručila je Šimpraga na konferenciji kojom je u organizaciji Pučke pravobraniteljice, Ureda potpredsjednice Vlade i Kuće ljudskih prava Zagreb obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Romi najdiskriminiranija skupina

Istaknula je da je najviše problema bilo na području zdravstva, ali još uvijek ima i jako puno diskriminacije. Romi su jedna od najdiskriminiranijih skupina u našem društvu, a onda i pripadnici srpske nacionalne manjine.

Šimpraga je dodala da ova Vlada, koje je i sama dio, donosi nacionalne planove, osigurava sredstva i razgovara s udrugama koje uključuje u radne skupine. Nadalje, komuniciraju i s pravobraniteljicama.

“Uvijek se može više i svi težimo k tome”, poručila je Šimpraga i napomenula da su u ovoj godini donijeli Nacionalni plan za zaštitu i promicanje ljudskih prava i Akcijski plan, a sada moraju donijeti i drugi Akcijski plan pa se nada da će te mjere biti proces “koji će nas odvesti da ljudska prava ipak dobiju mjesto koje zaslužuju”.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Pučka pravobraniteljica: Neki problemi se ponavljaju

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter poručila je da stanje ljudskih prava u Hrvatskoj može biti bolje. Dodala je da se neki problemi ponavljaju, a građani imaju nejasne informacije.Najviše problema koji se ponavljaju vezani su za zdravstvenu zaštitu, radno-socijalna prava te pravosuđe i upravu.

Ovo je najutjecajniji političar u Europi
“Građani često nemaju dovoljno jasne informacije unaprijed što trebaju raditi i kako da ostvare svoja prava, a onda ne znaju ni kako ih zaštititi, a to su stvari koje se lako mogu prevenirati”, poručila je Šimonović Einwalter.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.