Foto: Saborska TV

SHOW U SABORU, MILETIĆ PO ZRAKU HVATAO JA*A! ‘Plenković neke drži za … Gnojnu ranu korupcije šminka jeftinim puderom!’; ‘To su poruke s Pantovčaka, ja ni sladoled nisam ukrao’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinskog parlamenta.

Summit se održao 25. listopada 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na kojem je sudjelovalo više od 50 delegacija parlamenata iz svijeta i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija. Na summitu je govorio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Stefančuk se obraća u Saboru, pozdravljen je velikim pljeskom.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije govora ukrajinskog kolege je otvorio sjednicu.

“Organizirali smo prvi parlamentarni samit Krimske platforme, najveći međunarodni događaj koji smo ikada organizirali. Bilo je zahtjevno, sve je jako dobro prošlo. U suradnji s Vrhovnom Radom Ukrajine pokazali smo zajedništvo, borbu za mir, slobodu, pravdu i demokraciju. Hrvatska je to organizirala kao zemlja koja jako dobro razumije Ukrajince, prošli smo kroz sličnu agresiju. Primjećujem da oni koji možda nisu razumjeli što se događalo devedesetih u Hrvatskoj, puno bolje razumiju poziciju u kojoj se našao hrvatski narod. Poslali smo poruku koja je demokratskom svijetu vrlo jasna”, rekao je uvodno Jandroković.

Zatim je za govornicu došao Stefančuk.
“Hrabra odluka je bila održati samit. U Ukrajini nikada neće zaboraviti da je Hrvatska bila među prvima koja je reagirala na rusku agresiju Deklaracijom kojom je bila oštro osuđena ta agresija. Odluke sežu u povijesne srodnosti naših naroda, Hrvatski sabor je 1991. priznao nezavisnost Ukrajine kao što je Vrhovna rada priznala nezavisnost Hrvatske u prosincu 1991. Postali  ste utjecajan čimbenik međunarodnih odnosa, regionalni lider, primili ste skoro 25 tisuća građana Ukrajine, koji su u prijateljskog državi. Hvala na oružju i diplomatskoj potpori, za to što liječite naše vojnike i primate našu djecu na odmor na moru. Danas u ovoj povijesnoj zgradi gdje je bila proglašena neovisnost RH se želim pokloniti žrtvama Domovinskog rata. Za Ukrajince i Hrvate s jednakom boli zvone zvona Vukovara i Mariupolja, predlažem da se minutom šutnje prisjetimo svih koji su žrtve agresora. Navijamo da u najskorije vrijeme postanete članica eurozone i Schengena. Rusija čini ratne zločine, vrijeme je da se nazove državom teroristom, Ukrajine će biti zahvalna za izglasavanje odluke da se ti zločini proglase genocidom nad ukrajinskim narodom”, rekao je u govoru koji je pozdravljen gromoglasnim pljeskom.

Zatim je Jandrovković pozvao zbor koji je otpjevao dvije ukrajinske pjesme.
Foto: Saborska TV

Nakon dramatičnog početka sjednice zastupnici su nastavili s redovnim poslom i kao svaku srijedu, krenula su iznošenja slobodnih stajališta po klubovima zastupnika.

Prvi je u ime Hrvatskih suverenista govorio Marijan Pavliček. Odlučio se osvrnuti na šest godina mandata premijera Andreja Plenkovića.

“Prije nekoliko dana napunilo se šest godina kako je Plenković na čelu Vlade, tu je prošli tjedan pred polupraznom sabornicom govorio o uspjesima Vlade. Hajdemo se pozabaviti tim famoznim uspjesima. On je rekorder po mnogim stvarima, ne samo da je najdugovječniji premijer, nego je i premijer iz čije je Vlade otišlo najviše ministara. Neki su bili uhićeni tijekom obnašanja mandata. Svega tri ministra ostala su iz njega tijekom tih pest godina. Saborsku većinu mu drže dva Uskok-ova optuženika. Nije baš u skladu s europskom praksom. Vladu će mu obilježiti i mega afere u kojima je nestao novac hrvatskog naroda. Krivi su ljudi koje je on imenovao. Obilježit će ga i uhićenje neistomišljenika zbog komentara na društvenim mrežama, neodazivanje pred saborska radna tijela. Njegova se vladavina može opisati rečenicom Luja 14.  ‘Država, to sam ja’. Obilježit će da i Anja Šimpraga, djevojčica iz kolone koja nije u stanju reći da je Oluja bila opravdana akcija, već da za Srbe i Hrvate nije ista. Obilježit će ga to što je vijenac poslao na Sutjesku. Svake godine je bio u Jasenovcu, niti jedne u Bleiburgu”, grmio je Pavliček.

Karolina Vidović Krišto pitala se jesu li Britanci ili Nijemci glupi jer im institucije djeluju efikasno, navevši primjer njihovih dužnosnika koji su zbog grešaka podnijeli ostavke.

Navodi, kod nas afere ostaju neosvijetljene.

Mostovac Marin Miletić također je kritizirao premijera.

“Prosvjedi građana diljem Europe govore o ozbiljnosti krize, Hrvati još malo spavaju, ali doći će i to. Građani Hrvatske na džepu osjećaju pritisak krize, znaju da je kod nas inflacija, mnogi sve teže spajaju kraj s krajem. Statistika vladajućih – magija. Plenković optužuje oporbu da je nečiji agent, jedini tko je u Hrvatskoj na daljinski stranih sila je on. Ne vjerujem da u ovim klupama sjedi netko tko ne suosjeća s ukrajinskim narodom. I mi smo gledali hoće li ćaća doći doma. No, imamo pravo postavljati pitanja i kakvog će nešto efekta imati na Hrvate. Jasno mi je da je Plenković navikao da mu ne proturječe. Gađani, da ste ugasili korupciju, vi ste najodgovorniji jer idete na izbore, 60 kuća godišnje smo mogli izgraditi. Plenković je tata mata, on listi ili pušta lopove oko njega”, vikao je Miletić.

Foto: Saborska tv

A onda je odlučio stvari odvesti korak dalje.

“Gnojnu ranu korupcije šminka jeftinim puderom, neke drži za….. u šaci”, rekao je Miletić koji se, ako je suditi po njegovim potezima rukom, u zadnji čas suzdržao reći da premijer neke drži za ja*a, pa je, nakon zamjetne pauze i mahanja po zraku, u zadnji čas rekao ‘u šaci’.

Foto: Saborska TV

Povredu poslovnika je tražio HDZ-ov Mario Kapulica.

“Laži i neistine, ako netko dobije povjerenje građana onda sigurno nije marioneta stranih sila. Možete ponavljati poruke s Pantovčaka, ali vam neće proći. Ako ste ukrali sladoled, ukrali ste više od mene”, poručio je Miletiću koji je dobio opomenu jer se derao iz klupe.

“Mrzim laži, emotivno sam reagirao, ispričavam se”.

Isprika prihvaćena, opomena ostaje, rekao mu je Željko Reiner.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.