SHOW U OTVORENOM! SVI HVALE MARIĆA! Mirela Ahmetović: On je dobar ministar u krivoj Vladi!

Autor: V.K

U emisiji HRT-a otvoreno gostovali su Mirela Ahmetović (SDP), ministar financija Zdravko Marić (HDZ), profesor Ante Rončević iz Domovinskog pokreta i profesor Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila ekonomski učinak mjera na ekonomsko zdravlje države.

“Mi smo pravovremeno reagirali i moramo vjerovati ćemo to ponovno učiniti. Vjerujem da Vlada i stožer pri donošenju mjera imaju na umu i ekonomske učinke tih mjera. Imali smo pad BDP-a od 15 posto za vrijeme prvog lockdowna”, rekao je Marić.

Mirela Ahmetović kazala je na početku kako Hrvatska nema razrađenu strategiju za borbu s pandemijom. “Kod nas se ne zna koje mjere i što sve zatvaramo uslijed određenog broja oboljelih. Hrvatska ne može preživjeti lockdown i mislim da bi Hrvatska mogla dogurati do bankrota”.

Ante Rončević iz Domovinskog pokreta smatra kako se Hrvati dobro pridržavaju mjera i da nije potrebno zatvoriti sve. Smatra da puno grana gospodarstva može i dalje raditi. Prema njemu, ne treba zapravo zatvoriti išta, a potom je objasnio kako online nastava na fakultetu gdje on predaje odlično funkcionira.

Hrvoje Šimović smatra kako je neprimjereno uvoditi novi lockdown. Rekao je i to kako Hrvatska može preživjeti lockdown, ali uz veliku cijenu. “Pitanje je koliki bi bio proračunski deficit”. Lockdown snažno će podrezati potrošnju u Hrvatskoj, a struktura Hrvatskog BDP-a je takva bi nam to značajno naštetilo. Javne financije su ogledalo situacije u zemlji. Temelj svakog planiranja je procjena rasta, a u ovom trenutku to je vrlo teško procijeniti.”

Marić je rekao kako smo svi gubitnici ove pandemije i da je nažalost novi rebalans bio posljedica covida, a ne lošeg planiranja što obično rebalans može predstavljati, ali naglasio je kako je Hrvatska do sada rebalans imala tek na kraju godine i to iz tehničkih razloga zbog toga što su često prihodi bili veći nego planirani, što je povoljan ishod, kaže Marić.

Je li kriza prilika za reforme? 

Reformi do sada nije bilo, rekla je Ahmetović i nadodala kako prihode i rashode nisu slijedile reforme odnosno da dobra situacija u proračunu nije bila rezultat reformi. Poručila je kako treba reformirati lokalnu samoupravu i pritom napraviti financijsku decentralizaciju kako bi se situacija u državi pokrenula. Na pitanje voditelja hvali li ona upravo ministra i želi li reći da je Marić dobar ministar, Ahmetović je rekla kako je Marić ministar u krivoj Vladi jer unatoč dobrom balansiranju s proračunom mora krpati rupe koje su rezultat drugih ministarstva kao što je sada na primjer situacija u zdravstvu zbog koje ministar Marić mora pronaći dvije milijarde kuna.

Rončević je također nahvalio Marića za vođenje financija, ali loše je ocijenio rad Vlade na poboljšanju stanja u gospodarstvu.

 

 

 

 

 

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.