SEZONA IDE SPORIJE OD OČEKIVANOG ‘Zbog našeg neodgovornog ponašanja ugrozili smo turizam, zabili smo autogol!’

Autor: D. Katalinić

Unatoč najavama o velikom interesu za Hrvatsku i dnevnom ulasku oko 30 tisuća turista u našu zemlju, objektivno govoreći sezona ne ide onako kako su turistički djelatnici i agencije priželjkivali, doznaje Dnevno.

No, razlog nije u gostima nego u domaćinima, odnosno nama samima jer smo se previše opustili i ponovno omogućili razbuktavanje epidemije koronavirusa.

“Što se dinamike tiče, sezona ide sporije od očekivanog. Moram priznati da nas brine epidemiloška situacija u Hrvatskoj, a neke zemlje zbog toga razmišljaju da nas stave na žutu, ako ne i crvenu listu zemalja za svoje državljane”, potvrdio je u izjavi za našu redakciju predsjednik Udruženja za turizam HGK Boris Žgomba.

“Najtužnije od svega je što turizam pogoršanoj epidemiološkoj situaciji doprinosi jako malo ili gotovo nikako, nego naše nepridržavanje mjera, dok je među turistima zanemarivo malo slučajeva zaraze koronavirusom”, podsjeća Žgomba dodavši da nam naša nedisciplina ugrožava tijek sezone i zacrtane ciljeve.

Turistički su djelatnici, naime, očekivali da već u prvoj polovici srpnja imamo uhodani dnevni ritam dolazaka gostiju, no prema sadašnjim pokazateljima špica sezone će malo “kasniti”, odnosno pomaknuti se u drugu polovicu srpnja, ako ne zabrljamo sa suzbijanjem virusa.

Treba istaknuti da hrvatski turizam nema svjetsko tržište na raspolaganju, ističe Žgomba, nego je ograničen na 5 do 6 zemalja iz kojih nam dolaze gosti i da nam jedna od tih država onemogući dolazak svojih građana to bi nam značajno ugrozilo cijelu sezonu, baš kao bi što bi veliki negativan učinak imalo da Slovenija ostvari najave i stavi nas na crvenu listu, budući da su Slovenci trenutno drugi po brojnosti stranih gostiju u Hrvatskoj.

“Iznimno smo dobri u napadu, a onda si bezveze zabijemo autogol”, nogometnim je rječnikom Žgomba opisao trenutnu situaciju u turizmu s obzirom na naše neodgovorno ponašanje u epidemiji.




Ništa od dolazaka kruzera ove godine: Ostajemo bez 20 milijuna eura, najgore će proći Dubrovnik




Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.