Brenton Tarrant Photo: Profimedia

Šezdeset šest preživjelih u napadu na džamije u Novom Zelandu suočili su se s masovnim ubojicom: Pobio je 51 osobu!

Autor: Hina

Preživjeli napada na džamije na Novom Zelandu suočili su se u ponedjeljak u sudnici s muškarcem koji je u ubilačkom pohodu prošle godine usmrtio 51 osobu.

Australac Brenton Tarrant (29) u ponedjeljak je izveden na ročište u Christchurchu posvećeno izricanju kazne nakon što je u ožujku priznao krivnju za 51 točku optužnice za ubojstva, 40 za pokušaje ubojstva i i jednu za terorizam.

Zbog ograničenja u borbi protiv epidemije koronavirusa u sudnici je ograničen broj ljudi pa je organiziran prijenos uživo za oko 300 osoba iz 15 zemalja uz prijevode na osam jezika.

Sudac Cameron Mander objavio je da je primio 200 iskaza žrtava o utjecaju tog zločina kao i podneske muslimanske zajednice. “Sve sam ih pročitao.”

Temel Atacocugu pogođen je s devet metaka 15. ožujka 2019. i od tada ne može raditi, kazala je ta žrtva na sudu.

“Dok sam ležao pod tijelima mislio sam da ću umrijeti. Znao sam da neću danas biti tu ako se pomaknem”.

Šest je metaka izvađeno, no tri su mu još u tijelu.




“Ne vidim pred sobom budućnost bez bolova. No, odlučan sam da pronađen pozitivni put ili da radom prevladam bol”, dodao je Atacocugu.

U sudnici je pročitana i izjava Kadira Habiba, oca ubijenog Ozaira Kadira.

Kadir je bio na Novom Zelandu kako bi ispunio životni san da postane pilot.




“Otišao je iz kuće 25. ožujka 2018. u potrazi za boljim životom. Vratio se 25. ožujka 2019. u lijesu”, napisao je Habib.

Sin Janne Ezat – Hussein Al-Umari među ubijenima je.”Plačem za njim svaki dan.”

Okrenuvši se Tarrantu kazala je kako ima samo jedan izlaz, a to je da mu oprosti.

Farah Kamal, udovica Elayyana kazala je da je s kćeri morala naučiti živjeti s prazninom.

Tužitelj je podsjetio na 44 ubijena u džamiji Al Noor i na sedam ubijenih u islamskom centru Linwood i kazao kako je Tarrant, naoružan s više komada oružja, otišao na ta mjesta kako bi posijao strah.

Planirao je zapaliti džamije nakon napada koji je prenosio uživo.

Očekuje se da će se sudu obratiti ukupno 66 žrtava tijekom četverodnevnog ročišta prije nego što sudac Mander izrekne kaznu.

Na Novom Zelandu za ubojstvo je najkraća predviđena kazna deset godina, a sud može odrediti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Takva kazna nikad nije izrečena u toj zemlji.

DRAMATIČNO U SARAJEVSKOJ ZRAČNOJ LUCI! Vraćaju se džihadisti iz Sirije, stručnjak za terorizam izuzetno zabrinut

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.