Foto: Instagram

SEVERINI SE SPREMA ZATVOR? Bliži se čas predaje djeteta! Poznata odvjetnica za Dnevno otkriva što će se dogoditi ako ne preda sina!

Autor: Dnevno

Danas je sud odlučio u presudi da dijete poznate pjevačice Severine mora živjeti s ocem, srpskim tajkunom Milanom Popovićem koji je ranije tokom dana poručio da dijete neće živjeti izvan Zagreba. Severina dijete mora predati do 20 sati večeras, a što bi se moglo dogoditi ukoliko Severina odbije predati dijete, odgovorila nam je poznata odvjetnica Dafinka Večerina.

Odvjetnica Večerina poručila je da ukoliko netko ne želi izvršiti pravomoćnu odluku, odnosno predati dijete prema sudskoj presudi, može se provesti ovrha. Postoje različiti načini na koje se to može učiniti, ali nikada se neide na grubo. U zakonu stoji da se mora pokrenuti ovrha, a taj postupak može potrajati i dugo ovisno od slučaja do slučaja.

Međuostalim, zanimalo nas je što se događa ukoliko dijete odbije biti predano roditelju kojem je dodjeljeno, gospođa Večernina odgovara da je to moguće jedino u slučaju ako dijete ima četrnaest godina. “Prema članku 525 obiteljskog zakona  sud može s obzirom na okolnosti slučaja tijekom postupka ovrhe radi ostvarenja osobnih odnosa s djetetom dijete uputiti na stručni razgovor. Protivi li se dijete koje je navršilo četrnaest godina ostvarivanju osobnih odnosa s roditeljem, odnosno s osobom koja ima pravo na skrbništvo, nakon stručnog razgovora, sud će odbiti prijedlog za ovrhu”, zaključuje odvjetnica Dafinka Večerina.

Osim toga, u slučaju da Severina odbije predati dijete, a sud kasnijim postupkom odredi ovrhu, sud bi mogao s obzirom na okolnosti slučaja odrediti ovrhu izricanjem i provođenjem novčane kazne do trideset tisuća kuna, zatvorske kazne u trajanju od jednog dana do šest mjeseci, prisilnog oduzimanja i predaje djeteta, kaže članak 516. obiteljskog zakona.
Podsjetimo na slučaj Cesarea, priču koja je trajala godinama, a koja se završila tako da je unatoč prosvjedima u kojima je sudjelovala i Severina, dječak odveden u Italiju na skrb ocu. Prema riječima prosvjednika, Cesare se opirao provođenju ovrhe. S druge strane, mnogi su izvještavali da je maleni Cesare sretan u Italiji gdje otac skrbi za njega.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.