fbpx
Foto: Vlado Kos / CROPIX

ŠEŠELJ IH IZBACIO IZ STANA I OPLJAČKAO! Hrvatska obitelj 25 godina čeka pravdu: Dobili su sramotnih 600 eura naknade

Autor: I.J.

Odvjetnica udruge za ljudska prava Milena Vasić je u povodu 25. obljetnice izbacivanja hrvatske obitelji Barbalić iz njihova stana u Zemunu, tada pod vlašću Srpske radikalne stranke, rekla da se očekuje “bar djelomično pozitivan odgovor” Europskog suda za ljudska prava, piše 24 sata.

U dvosobnom stanu u Zemunu živjele su tri generacije obitelji Barbalić, kada su ga pripadnici Srpske radikalne stranke, po nalogu Vojislava Šešelja, zaposjele i opljačkale, ostavivši Barbaliće bez krova nad glavom, tvrdeći da imaju imovinu u Hrvatskoj.

Nositeljica stanarskog prava je bila Danica Barbalić, majka Ivana Barbalića. Ona je podnijela zahtjev za otkup stana u Zemunu, koji im je 1997. godine oduzet.


Čeka se odluka Europskog suda

O tom zahtjevu ipak nikada nije odlučivano, već je stan dodijeljen dužnosnici SRS-a, čiji su tadašnji članovi bili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te aktualni šef države u drugom mandatu Aleksandar Vučić.

Milena Vasić je na tribini “Pamtimo progon porodice Barbalić” podsjetila je da se taj predmet i zahtjev za obeštećenje nalazi pred Europskim sudom za ljudska prava od 2019. i da se čeka odluka tog suda.

“Žalili smo se na povredu prava na pravično suđenje, suđenje u razumnom roku, prije svega, i na pravo na obrazloženu sudsku odluku, te na povredu prava na imovinu”, rekla je je Vasić ocijenivši da bi odbijanje ili odbacivanje te predstavke bio “veliki poraz za sve one koji se bave ljudskim pravima”.

Sramotnih 600 eura nadoknade

Sud je prvostupanjskom odlukom stan vratio obitelji Barbalić, ali ta odluka je nekoliko puta vraćena na ponovno suđenje da bi “na kraju pravomoćno bilo da nemaju pravo na taj stan“.

Vasić je stajalište Ustavnog suda da se stanarsko pravo ne smatra imovinom ocijenila zlonamjernim, podsjetivši da je Ustavni sud “dosudio sramnih 600 eura nadoknade nematerijalne štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku”.

“Pravda, i ako dođe, bit će simbolična u odnosu na štetu koja je napravljena, ali će postojati neki dokument u kom piše da je država Srbija povrijedila prava (obitelji Barbalić)”, poručila je Vasić.
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.