Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

SERVERI DOBRI PENTAGONU, ALI NE I HRVATSKOJ: Raspisan javni natječaj za nove IT usluge

Autor: S.P.

Državna uprava raspisala je natječaje za IT usluge. Riječ je o dva državna natječaja za usluge pohrane podataka u iznosu od 525 tisuća kuna.

To ne bi bilo čudno da Vlada, za identične usluge, potkraj 2019. nije otvorila veliki državni IT centar u Jastrebarskom, objavio je Telegram.

Kako pišu, taj Centar dijeljenih usluga, kolokvijalnog naziva “Državni cloud”, smatra se središnjim mjestom državne IT infrastrukture, u kojem će se pohranjivati podaci svih državnih tijela. Za njegovu izgradnju utrošeno je 362 milijuna kuna, a sve se pravdalo dugoročnim uštedama.

Iako je to golema investicija, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova nastavio je raspisivati nove natječaje i naručivati dodatne usluge.

Na taj tekst u Telegramu na Facebook profilu reagirala je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova rekla je da je “projekt kojeg navodi Telegram započeo puno prije njezinog preuzimanja dužnosti ministrice i da nema nikakve veze s istim kao niti s navedenim iznosima te su insinuacije nepotrebne”.

Iz Telegrama navode kako ministrica pokušava demantirati nešto što uopće nisu napisali. “U našem tekstu nismo je dovodili u nikakvu vezu s izgradnjom Državnog clouda, već smo iznijeli nepobitnu činjenicu da je njeno ministarstvo prije nekoliko tjedana raspisalo natječaj za iste usluge, koje bi Državni cloud trebao pružati. Ministrici smo poslali službeni upit i dali joj priliku da objasni neobičan novi trošak”, ističu u tekstu u Telegramu.
Nadalje navode kako “podaci za koje kaže da nisu sigurno pohranjeni trenutno se nalaze na serverima u Nizozemskoj, u vlasništvu Microsoft Azurea, jednog od najsigurnijih cloud rješenja na svijetu”.

Naglašavaju kako Microsoft Azure koriste brojne vlade i agencije, recimo američki Pentagon i CNES, francuski svemirski centar pod njihovim Ministarstvom obrane.

‘Problematični serveri’

“Nemam ovlasti niti smijem ugroziti pohranu i obradu podataka o projektima u tijeku i time ugroziti korištenje EU sredstava,” napisala je Nataša Tramišak u reagiranju na Telegramov tekst.
Iz toga se može zaključiti, navode u Telegramu, kako hrvatskom ministarstvu nisu dovoljno dobri serveri kakve koriste svjetske vlade i američko Ministarstvo obrane. Naime, ističu kako su toliko problematični, da bi, prema ministrici, mogli ugroziti provedbu EU projekata i povlačenje sredstava.

Informatički stručnjak Marko Rakar izjavio je za Telegram kako je suludo, nakon utrošenih 362 milijuna kuna, potrošiti i “jednu jedinu lipu” na usluge izvan državnog oblaka.

“Ovo je tipičan primjer lošeg upravljanja postojećim resursima. Neodgovorno ponašanje i potencijalno pogodovanje odgovornih ljudi Ministarstva”, zaključio je Rakar.

 

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.