Bruno Konjevic / CROPIX

Šeparović očekuje da se odluka Ustavnog suda o ćirilici poštuje

Autor: dnevno

Danas je Gradsko vijeće Vukovara objavilo zaključak u kojem stoji da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Suprotno je to odluci Ustavnog suda koji je u srpnju ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara komentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda.

U pravilu se u predizborno vrijeme Ustavni sud suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona, na dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija.”

Gradonačelnik Vukovara danas je, podsjetimo, rekao kako “nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.”

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.