Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SELAK RASPUDIĆ VRŠILA PRITISAK NA NOVINARKU HINE: Iz HND-a joj odgovorili: ‘Posao političara nije da budu novinarski urednici’

Autor: Dnevno.hr

Marija Selak Raspudić je na optužbe ravnateljice Hine Branke Gabriele Vojvodić da je napala novinarku Hine na njenom radnom mjestu odgovorila kako su optužbe lažne te da ona nije vršila važan pritisak.

Naime, Vojvodić je u ponedjeljak izvijestila Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o pritisku Selak Raspudić na novinarku Hine na njenom radnom mjestu – novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja.

O cijelom slučaju u utorak se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajnje neprimjerenim smatra upad u novinarsku sobu u Hrvatskom saboru zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić te osuđuje njezin pritisak na novinarku Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) na njezinom radnom mjestu u hrvatskom parlamentu.

Zastupnica Selak Raspudić upala je u petak u sobu koja je u Hrvatskom saboru rezervirana za novinare izvjestitelje iz parlamenta te Hininoj novinarki, dugogodišnjoj izvjestiteljici iz Sabora Mirni Puklin Vucelić počela prigovarati kako je Hina sustavno šikanira i cenzurira te da ne prati kronologiju saborskih rasprava pa kad ona govori prva, nije navedena kao prva govornica. Kolegica Puklin Vucelić odgovorila joj je kako novinari nisu zapisničari koji po redu zapisuju sve što saborski zastupnici govore jer to nije novinarski posao.

Na ispad zastupnice Selak Raspudić reagirala je u ponedjeljak ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić javnim pismom upućenim Hrvatskom saboru i HND-u u kojem navodi kako je nakon Hinine vijesti objavljene pod naslovom “Oporbeni prijedlozi bez podrške vladajuće većine”, najprije u novinarsku sobu došao zastupnik Mosta Nikola Grmoja, koji je prigovorio kolegama iz Hine da su iz vijesti izostavili govor njegove stranačke kolegice Selak Raspudić, a nedugo nakon toga i sama zastupnica.

Iako je prozvana zastupnica Mosta ustvrdila kako je laž da je pritiskala novinare Hine kako bi više i ljepše pisali o njoj, pritom priznavši da je došla u novinarsku sobu i razgovarala s novinarkom, HND smatra kako ni saborskoj zastupnici Selak Raspudić ni njezinim stranačkim kolegama nije mjesto u toj sobi, na radnome mjestu novinara, niti je na njima tumačiti našim kolegicama i kolegama i instruirati ih kako će raditi svoj posao. To vrijedi i za sve ostale saborske zastupnice i zastupnike.




Pravo je naših kolegica i kolega, ne samo u Saboru, nego i u svim drugim institucijama ili na terenu, da sami procijene što je bitno s događaja s kojeg izvještavaju. Posao političara nije da budu novinarski urednici. Stoga svaki sličan upad političara na radno mjesto naših kolegica i kolega opravdano smatramo pokušajem političkog pritiska”, navodi HND u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.