Foto: Guliver Image, AP Photo/Darko Vojinovic

Šefica UN-ove agencije: ‘Privatni sektor na Zapadu očajnički traži da države prime još migranata’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nova čelnica UN-ove agencije za migracije rekla je u ponedjeljak da privatni sektor “očajnički želi” da njihove zemlje prime migrante kako bi pokrili nedostatak radne snage, posebno na Zapadu, nastojeći skrenuti priču od suzdržanosti i sumnjičavosti prema migrantima u mnogim dijelovima svijeta.

Amy Pope, prva žena na čelu Međunarodne organizacije za migracije, nastojala je naglasiti ekonomske prednosti migracija za bogate nacije sa starim stanovništvom i sve manjim brojem radne snage – usprkos retorici “podizanja zida” u Sjedinjenim Državama i blokadama migranata iz Latinske Amerike i desničarskim pokretima u Europi koji žele strance držati vani.


“Čujemo od … privatnog sektora u svijetu, ali posebno u Europi i Sjevernoj Americi, da očajnički žele migraciju kako bi zadovoljili vlastite potrebe tržišta rada i kako bi nastavili poticati inovacije unutar vlastitih tvrtki”, rekla je Amerikanka Pope novinarima.

Ukrajinac švercao migrante u Hrvatsku: Pogledajte koliko ih je uspio strpati u kombi

‘Migracija je korist’

Rekla je da su dokazi znatni da migracija koristi gospodarstvima popunjavanjem radnih mjesta, poticanjem inovacija ili “poticanjem obnove ili revitalizacije zajednica koje stare”.

“Migracija je, u cjelini, korist. To ne znači da retorika oko migracije odražava činjenicu da je to ogromna korist.”

Vlade koje se otvore prema migracijama često to čine na vlastitu političku opasnost. Bidenova administracija, koja je snažno poduprla kandidaturu Amy Pope, nedavno je dala radne dozvole za gotovo 500.000 Venezuelanaca, čija je matična zemlja bila u ekonomskim i političkim previranjima posljednjih godina kako bi im pomogla da mogu raditi, plaćati poreze i prestati biti teret javnih financija.

Ali kritičari inzistiraju na tome da će takve politike vjerojatno potaknuti migrante da hrle u Sjedinjene Države i kažu da oni prihvaćaju fizičke poslove te srozavaju plaće.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

’30 najvećih gospodarstava doživjelo nedostatak radne snage’

Pope inzistira na tome da zemlje moraju osigurati legalne i ispravne “putove” za migraciju, što je dugogodišnji poziv institucija UN-a.

“Razlika je danas u tome što je 30 najvećih gospodarstava doživjelo vrlo značajan nedostatak radne snage – i to vidimo posvuda”, rekla je, dodajući da su poljoprivreda, građevinarstvo, zdravstvo i ugostiteljstvo među pogođenim sektorima.

Drama na granici: Migranti pucali po hrvatskoj policiji, stižu detalji

Pope kaže da će njezino prvo putovanje u inozemstvo na tom poslu biti u istočnu Afriku, gdje su suša i utjecaji klimatskih promjena mnoge natjerali na bijeg. Rekla je da 80% afričkih migranata ostaje u Africi i rekla da je njezin posao “ne usredotočiti se samo na migraciju s juga na sjever, za koju zna da zauzima puno političkog prostora”.
Istaknula je smanjenje proračuna za humanitarnu pomoć, potrebu uključivanja privatnog sektora u “razgovor” za podršku migraciji i znakove da će migracija nastaviti rasti.

“Bilo da se radi o klimatskim promjenama, bilo o sukobu, bilo o nemogućnosti pronalaska posla ili budućnosti kod kuće, ili o nasilju unutar susjedstva ili zajednice, sve više i više ljudi traži bolji život negdje drugdje u svijetu”, rekla je. rekla je o poruci koju je izvukla iz njezinih prošlotjednih razgovora sa stručnjacima za migracije u Aziji.

Pope je u nedjelju preuzela dužnost od Antonija Vitorina iz Portugala, njezinog bivšeg šefa, kojeg je nadigrala u obračunu između SAD-a i Europske unije ranije ove godine. Agencija sa sjedištem u Ženevi od osnutka 1951. imala je samo dva neamerička glavna direktora, a danas okuplja 175 zemalja članica i više od 20.000 zaposlenika.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.