Foto: Robert Fajt / CROPIX / Unsplash

Šef radnice koja je na poslu izgubila ruku: ‘Šta je imala radit tu di joj se to dogodilo?’

Autor: I.G.

Nesreća u pilani Palavra Furnir d.o.o. u petrinjskoj poslovnoj zoni Mošćenica, koja je rezultirala gubitkom ruke jedne mlade žene, izazvala je burnu reakciju javnosti nakon što je vijećnica Mosta, Luca Gašpar Šako, podijelila informaciju na društvenoj mreži Facebook.

“Mlada žena ostala je bez cijele ruke na svom poslu. Nema nigdje te vijesti! Nema policijskog priopćenja, muk. Poslodavac je zaštićen i sam kaže, kada se dere na radnike, ne možete mi ništa, štiti me politika. Je li to poslodavac ili robovlasnik? Otvorio je firmu bez da mu strojevi imaju dozvolu za uporabu.

Nema zaštite na radu niti radnici imaju zaštitnu odjeću i obuću. Desetak radnika, većinom žene, do sad je ostalo bez prstiju, dijelova prstiju, ali ne smiju doktorima reći da je to na poslu, nemaju prava iz ozljede na radu, sto posto bolovanja. Prijeti im se, zastrašuje i na kraju odlaze s posla. Od straha se ne usude ništa. Paraliza sustava. To je to famozno privlačenje poduzetnika, dobiju sve silne poticaje, pomoći, svi im se klanjaju i dive. Rade što hoće jer su cijenjeni, elita društva.”

KADA JE LJUDIMA DOSTA⁉️

Jučer je jedna mlada žena ostala bez cijele ruke na svom poslu. Nema nigdje te vijesti. NEMA…

Posted by Luca Gašpar Šako on Tuesday, 27 February 2024

Grad mu dao tisuću kuna naknade

Nakon što je ovaj tekst na Facebooku objavila vijećnica Mosta u Sisačko-moslovačkoj županiji Luca Gašpar Šako, Slobodna Dalmacija je doznala da se radna nesreća dogodila u pilani Palavra Furnir d.o.o. koja je otvorena lani u petrinjskoj poslovnoj zoni Mošćenica.
U vlasništvu je Predraga Palavre, poduzetnika iz BiH, čiji pogon u potresom pogođenoj Petrinji je bio pozdravljen sa svih strana. Dapače, za svakog zaposlenog Grad mu je dao tisuću kuna naknade. Iako je najavljeno da će u pogonu biti 60 radnika, trenutno ih je 35, a plaće se kreću oko 800 eura.

Radna nesreća ne bi zaintrigirala novinare Slobodne da ispod statusa “mostove” vijećnice nije bilo brojnih komentara koji su svjedočili o sličnim radnim nesrećama i nekorektnom ponašanju istog poslodavca. Bilo je raznih optužbi i o teroru nad radnicima u toj pilani, maltretiranju, bilo je ispovjedi nekih bivših radnica i prozivki, čak i policiju se prozivalo zbog navodnog krivotvorenja zapisnika prilikom nekih radnih nesreća, no za nekoliko sati neki komentari su obrisani. Prema saznanjima županijske vijećnice Gašpar Šako, ljudi su se uplašili jer im se prijetilo, no novinarima nije navela tko im je prijetio.

Inače, prilikom otvaranja pogona u Petrinji, Ana Palavra, direktorica firme za proizvodnju furnira u Bosni i Hercegovini i kći vlasnika, izjavila je kako su se odlučili za Petrinju prije svega iz razloga što im je sirovina dostupnija. “Inače, sirovinu uvozimo iz Republike Hrvatske.
Lijepa Julia i Aleksej Navaljni zaljubili su se na prvi pogled: Njihovoj kćeri jedan je trenutak bio posebno težak

‘Hrvatska nema interes za proizvodnju’

Također, i zbog nekih pogodnosti, jer Petrinja je grad od posebne državne skrbi. Firma je izvozno orijentirana i u Bosni i Hercegovini. Godišnji kapacitet proizvodnje je šest milijuna kvadrata furnira koji će biti rasprodan. Planiramo da brojka zaposlenih dosegne sto radnika, što je dovoljno za dvije proizvodne smjene,” kazala je tom prilikom direktorica. Njen otac, koji je, kako je kazao novinarima, prije trideset godina u BiH osnovao firmu, razočaran je Hrvatskoj i iskreno se pokajao.

“Jer Hrvatska nema interes za proizvodnju, u vas se samo grade apartmani”, vrlo je nezadovoljan, a pogotovo kad je čuo prozivke na račun pogona u Petrinji. Priznao je da se dogodila radna nesreća i da je radnica izgubila ruku do lakta. Međutim, dio krivnje prebacuje na nju.

“Šta je imala radit tu di joj se to dogodilo? Išla je na mjesto gdje nije imala prakse, to je bezopasna traka, ali stavila je ruku unutra, a nije trebala. Nit se trebala tu nalaziti, nit je trebala stavljati ruku. To je isto kao da auto ide nazad, a vi stavite nogu pod kotač”, kazao je.

“Ako ti nemaš potrebe da stavljaš nogu pod auto, zašto je stavljaš? Zašto ne razmišljaš. Ona je radila na barkodovima, nije imala ni obaveze ni potrebe da ide gdje je išla”, rekao je.ž

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.