Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

ŠEF JANAFA MOGAO BI DOBITI IZDAŠNU OTPREMNINU? Svota je nevjerojatna, zavrtit će vam se u glavi

Autor: I.Br.

Nakon uhićenja i velike afere Janaf koja posljednjih nekoliko dana trese državu, Vlada će nadzornom odboru Janafa predložiti smjenu uhićenog Dragana Kovačevića s mjesta predsjednika uprave te strateške državne tvrtke, a to bi se trebalo dogoditi već ovoga četvrtka. Kovačević je na čelu Jadranskog naftovoda proveo osam godina, a upravo ove veljače mu je Vlada Andreja Plenkovića poklonila povjerenje da vodi bogatu tvrtku još četiri godine.

No, 24sata piše kako Kovačević u svojem ugovoru ima i “zlatni padobran” ako ga Vlada smijeni prije isteka mandata. On naime ima pravo na otpremninu od devet plaća ili pravo da ostane raditi kao savjetnik uprave.

Kovačević je 2012. godine, kad je prvi put imenovan za predsjednika uprave, imao neto plaću od 18.800 kuna, koja je u ovih osam godina narasla na 25.700 kuna, koliko je prijavio u zadnjoj imovinskoj kartici. Isplata otpremnine računa se prema bruto plaći jer se računaju i porezi i doprinosi. Kako je njegova bruto plaća nešto viša od 45.000 kuna, za otpremninu bi trebalo izdvojiti oko 407.000 kuna jer ne dolazi u obzir da ostane savjetnik uprave.

24sata je došao do neslužbenih informacija daće Janaf ići na osporavanje njegova prava na izdašniju otpremninu.

“Otpremnina je predviđena kad bi predsjednik uprave bio smijenjen u redovnom postupku. Postoji i klauzula u ugovoru koja kaže da će posebno povjerenstvo odlučivati koji su razlozi njegove nemogućnosti obavljanja posla. A kako je jasno zbog čega ne dolazi na posao i zbog čega je smijenjen, oni imaju pravo odlučiti da isplata otpremnine nije opravdana”, rekao je jedan dobro upućeni sugovornik portala.

Kovačeviću bi uhićenje moglo biti tek početak problema, jer su navodno istražitelji u Janafu uzeli i niz druge dokumentacije vezano za poslovanje te tvrtke, a ne samo za dva posla sustava hlađenja i mjernih stanica za koje se tereti da je primio 1,96 milijuna kuna mita.

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.